Kennis /
E-cultuur goed verstopt in het Regeerakkoord
— De afgelopen maanden heeft VP een lobby gevoerd samen met nieuwe media instellingen binnen de cultuursector. Van ons ‘8 stappen plan’ is weinig terug te vinden in het Regeerakkoord. De kern van ons verhaal is de noodzaak voor een integraal ICT beleid, en een cultuurbeleid dat openstaat voor innovatie. Hoe verhoudt dit zich met de huidige plannen van het nieuwe kabinet?
Naast de grote ophef in de cultuursector als geheel over bezuinigingen door middel van het profijtbeginsel, valt er weinig nieuws te lezen in de paragraaf over kunst en cultuur. Kunst en cultuur mogen bijdragen aan maatschappelijke ontwikkeling, integratie en economische groei en innovatie. Maar er wordt nergens genoemd hoe dit gestalte moet krijgen, hoe cultuurbeleid gekoppeld zal worden aan andere beleidsterreinen.
Verder in het Akkoord zijn kleine ‘lichtpuntjes’ te vinden. In een paragraaf over mediabeleid wordt aandacht besteed aan het thema ‘Mediawijsheid’. “Er komt een media-educatie en expertisecentrum om kinderen en jongeren, hun ouders en scholen te ondersteunen in het leren omgaan met de veelheid van media-uitingen.’ (bld. 39). De vraag is of een dergelijk expertisecentrum openstaat voor een bredere aanpak van mediawijsheid, door de Raad voor Cultuur gedefinieerd als "het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld". Zo niet, dan is dit een gemiste kans om kennis uit andere sectoren, waaronder cultuur, in te zetten.
Zou ons enige kans dan liggen bij de economie, en met name het innovatiebeleid? ICT was namelijk een belangrijk thema voor het laatste kabinet. In een hoofdstuk over ‘innovatieve, concurrerende en ondernemende economie’ wordt het volgende geroepen: ‘Creativiteit is de bron van innovatie’. Het Innovatieplatform zou mogen aanblijven, maar in een paragraaf over kennis en innovatie wordt geen aandacht besteed aan ICT of aan een bredere, integrale aanpak van het ICT beleid. (bl. 16).
In de komende weken zal Virtueel Platform haar lobby voortzetten en kijkt uit naar de uitwerking van de belangrijkste 'pijlers' in het kabinetsbeleid.
De brief van Virtueel Platform aan de informateur en fractievoorzitters waarin wordt opgeroepen dat ICT & Innovatiebeleid moet open staan voor de creatieve nieuwe media sector
Kunsten '92 over het regeerakkoord: www.kunsten92.nl/