Kennis /
Kabinet wil innovatief gebruik van ICT door media en culturele instellingen bevorderen
— Speech gehouden door Monique Vogelzang, directeur Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Weten-schappen, bij het in ontvangst nemen van het boek E-cultuur.
Monique Vogelzang, directeur Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, nam tijdens de opening van het nieuwe Virtueel Platform kantoor op het Damrak de honeurs waar van minister Plasterk. Ze ontving uit handen van directeur Floor van Spaendonck het eerste exemplaar van het boek E-cultuur. De ontvangst speech vanuit het ministerie is hier in zijn geheel na te lezen.
"Het mediagebruik verandert onder invloed van digitalisering; jongere generaties besteden meer tijd achter het beeldscherm van hun computer dan voor de televisie. Daarom wil het kabinet het innovatief gebruik van ICT door media en culturele instellingen bevorderen. In ‘Kunst van Leven’ wordt de bijdrage van cultuur aan innovatie onderstreept en aandacht gevraagd voor het feit dat digitalisering en medialisering deze bijdrage vergroten.
Gezien onze ambities is het plezierig dat Nederland al heel ver is met breedband internet. Ons publiek – van jong tot ook steeds meer oud – maakt vrijwel dagelijks gebruik van internet. Free wireless neemt toe, waardoor de toegankelijkheid nóg groter wordt. Duidelijk zichtbare cultuuruitingen op het internet bieden dan ook goede mogelijkheden voor het vergroten van cultuurparticipatie.
Er is een basisinfrastructuur nieuwe media gerealiseerd, die bestaat uit het sector instituut Virtueel Platform en een aantal nieuwe medialabs met ieder een eigen specialisatie en invalshoek.
Ook in het buitenland is onze voortrekkersrol op het gebied van internet niet onopgemerkt gebleven. We hebben hiermee een stevige reputatie opgebouwd, men maakt graag gebruik van onze ervaringen. Daaraan hebben we ook te danken dat de Europese Digitale Bibliotheek (‘Europeana’) in Den Haag mocht worden gevestigd.
In Amsterdam hebben we elk jaar PICNIC, een internationaal congres waar de nieuwste media-ontwikkelingen op culturele, sociale en economische terreinen aan bod komen.
We hebben kortom een goede naam opgebouwd. Nederlandse producties en prototypes worden alom geprezen. Onze medialabs krijgen internationale erkenning, getuige de internationale samenwerkingsprojecten.
Maar we zijn er nog niet. Kennisspreiding naar andere culturele sectoren en de uitrol naar valide business modellen blijven achter. De knelpunten zijn bekend: ondanks onze voorhoedepositie zien we toch ook hier en daar gebrek aan deskundigheid, professionaliteit en besef van urgentie, gebrek aan innovatief ondernemerschap en een gebrekkige toegang tot digitaal materiaal.
Alle betrokkenen verdienen een groot compliment voor hun inspanningen, die ervoor hebben gezorgd dat Nederland een sterke internationale speler is geworden, sterker nog: een spelbepaler. Maar dat neemt niet weg dat er ook nog problemen moeten worden opgelost.
Ik zie daarbij een belangrijke rol voor het Virtueel Platform dat als een spil in het veld opereert. Omdat de ontwikkelingen van productie, distributie en consumptie van digitale cultuur in een stroomversnelling zijn geraakt, heb ik de Raad voor Cultuur om een update op hun eerdere advies gevraagd.
Dat advies moet uitsluitsel brengen over toekomstige stappen die in de cultuursector genomen zouden moeten worden. Dat geldt voor de overheid, maar ook voor de instellingen, zoals het Virtueel Platform. Er ligt dus nog het nodige huiswerk. Maar eerst vieren we vanmiddag een openingsfeestje! Ik dank u wel."