Kennis /
Nieuw Werk: De mogelijkheden van 3D printing
— Met Nieuw Werk lichten we interessante ontwikkelingen en actuele projecten uit. Tijmen Schep gaat deze keer in op de ontwikkelingen rondom 3D printing in Nederland.
​Hoewel 3D-printen al sinds 1984 bestaat, zien we de laatste jaren een enorme democratisering van deze technologie. Voor iets meer dan 1000 euro heb je tegenwoordig al een bruikbaar apparaat, zoals bijvoorbeeld de in Nederland ontwikkelde Ultimaker, die recentelijk door Make Magazine tot beste koop werd uitgeroepen.
Binnen Nederland is de 3D-printer enorm populair. Wie bijvoorbeeld de kaart van Fablabs (moderne werkplaatsen) bekijkt zie dat er in Nederland veel initiatieven zijn ontsproten.
Startups en commercie
Het on-demand en in steeds meer materialen kunnen produceren van producten, maakt het makkelijk voor startende bedrijven om met weinig kosten toch producten te leveren. Zo komt de wintercollectie van juwelenmaker Dyvsign.nl uit de 3D-printer en kun je bij 3Dwergjes kun je kinderspeelgoed laten 3D-printen.
De al eerder genoemde makers van de Ultimaker vlogen recent naar New York om daar een muur van gestapelde 3D-printers op te zetten. Zo kun je een product, net zo makkelijk als een kroketje, uit de muur trekken.
Educatie
Op educatievlak ontstond in 2012 DoedelDrieDee, geprogrammeerd door Rick Companje. Dit stukje software brengt, net als Crayoncreatures, kindertekeningen tot leven door ze te 3D-printen. De makers geven er erg leuke workshops mee. Daar heb je dan wel een 3D-printer in de klas voor nodig, maar ook dat is geen probleem meer. Dit bewijst het project 3DABC waarbij een stel behoorlijk slimme kinderen dit gewoon zelf voor elkaar kregen.
Kunst, design en architectuur
Het is een kwestie van tijd voor er in Nederland een grote tentoonstelling rondom 3D-printen zal ontstaan. Eind 2012 vond namelijk in Londen een voorbeeldstellende tentoonstelling over 3D printen plaats. Onder andere Eric Van Straaten toonde er zijn 3D-geprinte sculpturen.
- Virtueel Platform bezocht eerder het atelier van Eric van Straaten. Lees het interview op virtueelplatform.nl/kennis/op-bezoek-in-het-atelier-van-beeldhouwer-eric-van-straaten
Wie naar de OBJECT tentoonstelling in Rotterdam is geweest, vond daar het werk van designer Maaike Roozenburg. Zij scande voor haar project Discovered in Delft oude objecten uit archieven in, en maakt die via 3D-printen opnieuw beschikbaar.
Ook op het gebied van architectuur gebeuren spannende dingen. Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture heeft bijvoorbeeld voorgesteld om met de D-shape printer van Enrico Dini, die objecten tot 6 meter groot kan printen, in 2014 een heel gebouw uit te printen.
De Kamermaker, een 3D-printer ter grote van een zeecontainer, is echter al volop bezig om een volledig grachtenpand na te printen. Recent gaf Joris van Tubergen (die de technologie van de Ultimaker in het project integreerde) hier een presentatie over bij This Happened.
Snuffel verder
Nieuwsgierig naar deze ontwikkelingen? Kijk dan eens verder op Ground3d.nl, dat een fijn Nederlandstalig overzicht biedt. Internationaal is de website 3ders.org een handig startpunt. Ook is er op 19 februari 2013 een lezing bij de RDM werf in Rotterdam (een nieuw lab dat we in onze database hebben opgenomen) waarin de bredere context van het maken wordt besproken.