Nieuws /
Advies Raad voor Cultuur: e-cultuur terug in basisinfrastructuur
— De Raad voor Cultuur heeft vandaag advies uitgebracht over de culturele basisinfrastructuur. De Raad noemt het verdwijnen van ‘e-cultuur instellingen’ uit de basisinfrastructuur een gevoelig verlies en pleit voor een volwaardige plek voor e-cultuur in het bestel.
In het advies 'Slagen in Cultuur, Advies culturele basisinfrastructuur 2013-2016' motiveert de raad welke culturele instellingen volgens hem vanaf 2013 in aanmerking komen voor een vierjarige rijkssubsidie. Er zijn 118 aanvragen door de raad beoordeeld op de criteria kwaliteit, publieksbereik, ondernemerschap, (inter)nationaal belang, educatie, geografische spreiding en bij bepaalde instellingen ook talentontwikkeling. Het gaat om subsidieaanvragen van zeer uiteenlopende culturele organisaties: van orkesten tot musea, van jeugdtheatergezelschappen tot presentatie-instellingen.
De digitale productie van kunst en cultuur verdient volgens de raad een volwaardige plek in het bestel.
De raad heeft bij de beoordeling van de aanvragen rekening gehouden met de verschillen tussen instellingen, hun eigen profilering en de betekenis van de instelling voor de lokale en/of nationale omgeving. Over 73 aanvragen heeft de raad een positief subsidieadvies gegeven; aan 21 daarvan verbindt de raad een of meer voorwaarden (*).
Talentontwikkeling
Talentontwikkeling staat met cultuureducatie en het kunstvakonderwijs aan de basis van een cultuurbestel. Maar door de bezuinigingen komen broedplaatsen van hoogwaardige, vernieuwende producties in een kwetsbare positie. Zo zal bij de postacademische instellingen voor beeldende kunst de rijkssubsidie na 2016 wegvallen. In deze sector verliest talent ook een belangrijk platform, omdat een aantal presentatie-instellingen uit de basisinfrastructuur verdwijnt.
De raad ziet ook de pluriformiteit van het aanbod aan kunst en cultuur in gevaar komen. Gedeeltelijk hangt dit samen met de kortingen op voorzieningen voor talentontwikkeling, omdat juist daar vernieuwende producties van jonge makers tot stand komen. Maar het teruglopend aanbod aan bijvoorbeeld dans en beeldende kunst is hier ook debet aan. In deze sectoren verliest de basisinfrastructuur voorzieningen van nationaal belang en hoge kwaliteit.
e-cultuurinstellingen
Een andere gevoelig verlies is het verdwijnen van de zogenoemde ‘e-cultuur instellingen’ uit de basisinfrastructuur. De digitale productie van kunst en cultuur verdient volgens de raad een volwaardige plek in het bestel. Voor veel jongeren zijn digitale kunst en digitaal toegankelijke cultuuruitingen namelijk belangrijke toegangspoorten tot de culturele sector.
bron: Persbericht Raad voor Cultuur (21 mei 2012)
Het volledige advies is te vinden op www.cultuur.nl
(*) De Raad voor Cultuur adviseert positief over de organisatie die gevormd wordt na de fusie van Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Virtueel Platform en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode. Een voorwaarde is dat het ingediende beleidsplan op een aantal concrete punten verder uitgewerkt wordt, lees verder.