Nieuws /

Apps for Amsterdam zoekt nieuwe open data apps

Apps For Amsterdam

— Maak jij apps en wil je aan de slag met open data van de gemeente Amsterdam? Dan kun je jouw project aanmelden voor een nieuwe editie van Apps for Amsterdam.

Vorig jaar heeft Virtueel Platform Apps for Amsterdam uitgeroepen tot Best Practice, onder andere omdat het vertalen van overheidsdata naar apps interessant is 'vanuit democratisch en economisch oogpunt.'

Levensvatbare apps

Na de succesvolle editie van 2011 is Apps for Amsterdam nu dus terug. Tijdens de lancering van de nieuwe editie op 16 juni 2012 riep Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels ontwikkelaars en burgers op om aan de slag te gaan met het maken van nieuwe apps. Gehrels: 'Met open data kan de stad optimaal profiteren van de kennis en kunde van alle Amsterdammers. Apps for Amsterdam geeft een impuls aan ondernemerschap, burgerschap en creativiteit in de stad.'

4193
Apps for Amsterdam 2011 winnaar 'De Energielabel App'

De gemeente Amsterdam stelt open data ter beschikking om apps te maken voor mobiele telefoons of het web. Betrokken ambtenaren helpen ontwikkelaars hun idee succesvol te maken en aan te laten sluiten bij de behoeften van de stad. De data is beschikbaar via de website amsterdamopentdata.nl.

Belangrijk voor deze editie is dat de apps die gemaakt worden niet alleen maatschappelijk en economische waarde hebben, maar dat de apps levensvatbaar zijn, ook na de wedstrijd.

Zes thema's

Dit jaar draait Apps for Amsterdam om zes thema’s die belangrijk zijn voor de hoofdstad: leegstand, toerisme & cultuur, democratie, mobiliteit, veiligheid en energie. Ambassadeurs van de gemeente zorgen voor het openstellen van datasets.

Met nieuwe datasets en meer aanspreekpunten biedt Apps for Amsterdam developers grotere kansen voor de ontwikkeling van succesvolle apps. Frank Kresin, research director van Waag Society: 'Tijdens diverse bijeenkomsten ontmoeten ontwikkelaars en data-eigenaren elkaar. Zo ontstaat er een breed netwerk waarbinnen ideeën, kennis en datasets gedeeld worden en we de ontwikkeling van duurzame en creatieve oplossingen voor stedelijke vraagstukken stimuleren.'

Voor de beste applicaties is in totaal 15.000 euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld. De inzending sluit op 22 oktober 2012. Meer informatie over inzenden van applicaties en richtlijnen is beschikbaar via appsforamsterdam.nl.

Bekijk ook de presentatie die Hack de Overheid gaf tijdens de Social Cities conferentie van Virtueel Platform en The Mobile City.

Share

Facebook comments