Nieuws /
CD-ROM Hackathon leert je werken met oude media
— BALTAN Laboratories organiseert een workshop waarbij je leert om informatie van CD-ROM's te halen, te gebruiken en te bewaren. Veel oudere software is door de komst van nieuwe systemen niet meer te gebruiken, de workshop leert je dit mogelijk te maken.
Deelnemers leren bijvoorbeeld om oude hardware en besturingssystemen te begrijpen, zodat materiaal gebruikt en gedocumenteerd kan worden. De workshop is onderdeel van het programma Collecting and Preserving Born-Digital Art.
De CD-ROM is een medium dat staat voor een uniek moment in de historie van technologie en artistieke productie. Halverwege de jaren '90 was het internet nog niet het platform wat het vandaag de dag is. In die tijd werden computers uitgerust met CD-r stations waarop CD-ROM's afgespeeld en gebrand konden worden, wat zorgde voor de opkomst van de CD-ROM als artistiek medium.
CD-ROM als artistiek medium
Kunstenaars maakten veel verschillende werken voor CD-ROM, zoals virtuele ruimtes, game-achtige experimenten, interactieve muziekomgevingen en literatuur op basis van hypertext. Sommige kunstenaars hebben het medium eenmalig gebruikt, zoals Laurie Anderson en Michael Snow, maar in sommige gevallen is de CD-ROM onderdeel van een lange serie aan werken die gebruik maken van verschillende media, zoals bij Antoni Muntandas en JODI. Het werk OSS/**** van Jodi is hieronder te bekijken en werd onder andere gedistribueerd via CD-ROM.
De workshop zal worden gegeven door de Amerikaanse onderzoeker en media-archeoloog Ben Fino-Radin. Hij heeft onder andere geschreven voor The Creators Project, Electronic Media Review en de Digital Art Reader van Christiane Paul.
Wil je meedoen? Dan heb je op z'n minst een Macintosh, Linux of Windows laptop nodig met een 2Ghz processor, 2Gb aan RAM en 10Gb aan vrije hardeschrijfruimte. Aanmelden voor de CD-ROM Hackathon op 12 en 13 december 2012 kan via baltanlaboratories.org/borndigital/cd-rom-hackathon.