Nieuws /

Critics Night

— ​How can culture exist in a stream of Photoshopped incontinence?”, was de retorische vraag die Sam Jacob stelde in zijn column voor het e-zine Dezeen. Sites als Dezeen hebben de sluizen geopend voor een dagelijkse vloedgolf van berichten over design en architectuur. Oneindig veel projecten komen tot ons via een set van verleidelijke beelden, vergezeld van evenzo gladde persteksten. Nog nooit was het zo gemakkelijk om je werk aan de wereld te tonen.

Read in English

Met hun format hebben sites als Dezeen een verdienmodel ontwikkeld waarbij ze zich verlost hebben van de dure, persoonlijke en geëngageerde geschreven kritieken. Vakredacteuren zijn verworden tot trendspotters. In al dit geweld lijkt architectuur- en designkritiek te zijn gereduceerd tot een systeem van ‘likes’, ‘hits’ en ‘retweets’. Maar bieden internet en twitter daarnaast niet ook ruim baan aan allerlei nieuwe vormen van kritische reflectie? Is de genetwerkte omgeving bijvoorbeeld niet juist de plek voor publieksparticipatie en voor een kritiek die gemakkelijker tussen en over de grenzen van de klassieke ontwerpdomeinen beweegt? Kortom, wat winnen en verliezen we in dit digitale tijdperk? Waar liggen de kansen voor de kritiek, en wat zijn de valkuilen? Deze vragen staan centraal in een interactieve avond die wordt georganiseerd door ArchiNed, DesignPlatform Rotterdam en Het Nieuwe Instituut.

Naar aanleiding van zijn column op Dezeen geeft Sam Jacob (FAT Architecture) – architect, criticus en hoogleraar architectuur aan UIC) tijdens deze avond een voordracht over kritiek in het digitale tijdperk. Eric Kluitenberg (Institute of Network Cultures) - theoreticus, schrijver en docent) schetst een context door specifiek in te gaan op de media-ontwikkeling zelf, en op het fenomeen van massa-participatie binnen de productie van niet-professionele mediavormen. Edwin Gardner (Monnik — schrijver, onderzoeker en architect), Marit Overbeek (coördinator online bouw en blogger, twitter) en Levien Nordeman (Willem de Kooning Academie – docent en onderzoeker nieuwe media en cultuur) wijzen ons door middel van voorbeelden de weg naar nieuwe vormen van kritiek. En als beste stuurlui wordt u uitgenodigd actief mee te discussiëren over een aantal stellingen. Lucas Verweij modereert de avond.

Critics Night wordt georganiseerd in het kader van het door ArchiNed en Designplatform Rotterdam geïnitieerde Pruys-Bekeartprogramma en vormt tevens de start van een serie lezingen en debatten van Het Nieuwe Instituut over de huidige stand van kritiek.

Over het Pruys-Bekaertprogramma
Doel van het Pruys-Bekaertprogramma is het stimuleren van ontwerpschrijfkunst én design- en architectuurkritiek in de Lage Landen om de (geschreven) dialoog tussen ontwerper, criticus en 'het grote publiek' te entameren. Het project is ontwikkeld rondom de Simon Mari Pruysprijs voor designkritiek en de Geert Bekaertprijs voor architectuurkritiek die om de twee jaar uitgereikt zullen worden. Het Pruys-Bekaertprogramma is een initiatief van ArchiNed en Designplatform Rotterdam.

Praktische informatie
Toegangsprijs: normaal 7,50 euro, studenten 3,00 euro
Locatie: Studiezaal, Het Nieuwe Instituut
Adres: Museumpark 25, Rotterdam
Aanvang: 19.30 uur
Voertaal: Engels / Nederlands
Kaartverkoop: Critics Night



Share

Facebook comments