Nieuws /
Innovatieregeling voor de culturele sector 2009 – 2012 van start
— Op 2 juli 2009 is in de Tolhuistuin in Amsterdam door Judith van Kranendonk, directeur-generaal Cultuur en Media op het ministerie van OCW, officieel het startsein gegeven voor de subsidieregeling innovatie cultuuruitingen.
Bij de subsidieregeling gaat het om 'vernieuwende activiteiten om het maatschappelijk draagvlak voor cultuuruitingen te verbreden en te verdiepen,' zoals te lezen is in de Staatscourant waarin de regeling is geplaatst. De Innovatieregeling voor de culturele sector is onder andere in het leven geroepen om in samenwerking met andere branches buiten de cultuursector, gezamenlijk naar nieuwe initiatieven te zoeken.
De regeling ondersteunt culturele instellingen die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun producten in de samenleving te manifesteren. Criteria in de regeling zijn verder: netwerkvorming, innovatieve kracht, duurzame verandering en navolging in de sector. Dit jaar vindt de eerste subsidieronde al plaats, waarvoor instellingen tot 1 oktober een plan kunnen indienen.
Dit jaar is er drie miljoen euro beschikbaar voor projecten die vóór 1 oktober bij een speciaal daarvoor aangewezen onafhankelijke commissie worden ingediend. De commissie adviseert de minister en bestaat uit personen met kennis van innovatie uit verschillende maatschappelijke sectoren. Van Kranendonk liet in de Tolhuistuin weten dat minister Plasterk de subsidie voor de Innovatieregeling voor periode van vier jaar beschikbaar stelt: 'Hiermee hopen we de culturele sector te stimuleren, prikkelen en bewegen om te innoveren en connecties aan te gaan met de rest van de samenleving.'
NIBIS: Inkomstennormen voor cultuurproducerende instellingen in de basisinfrastructuur
De Innovatieregeling cultuuruitingen complimenteert het pad dat werd ingeslagen met de het advies aan minister Plasterk omtrent de 'Eigen inkomstennormen voor de cultuurproducerende instellingen in de basisinfrastructuur'. Onder de titel NIBIS (Nieuwe Inkomstennormen Basis Infrastructuur) is van februari tot mei 2009 intensief overleg gevoerfd tussen vertegenwoordigers van brancheverenigingen en platforms uit de cultuur- en erfgoedsector en medewerkers van het ministerie van OCW. Het doel van deze inkomstennorm is om op een 'ambitieuze en realistische wijze' culturele instellingen te prikkelen om het 'eigen verdienvermogen te benutten en te ontwikkelen.'
De eigen inkomstennormen worden per januari 2010 vastgesteld en vanaf 2013 toegepast. De betreffende instellingen zijn hier in hun subsidiebeschikking op gewezen. De lopende subsidieperiode (2009-2012) geldt als overgangsperiode, waarin instellingen zich kunnen voorbereiden op hun inkomstennorm. Eerder werd al de Matchingsregeling (Tijdelijke regeling aanvulling eigen inkomsten cultuurinstellingen) gepresenteerd. De basis van de maatregelen werd gelegd door het advies van de Commissie Cultuurprofijt, dat de minister in hoofdlijnen heeft overgenomen.
Binnen de e-cultuur heeft Waag Society een gemiddeld eigen inkomsten percentage over 2005 – 2008 van 171% . SubmarineChannel en Mediamatic hebben respectievelijk over 2005 – 2008 percentages van 49% en 55%. STEIM en V2_ vallen beiden onder de 20% met respectievelijk 16% en 14%. (Bron: Bijlage inkomsten producerende instellingen in de basisinfrastructuur, gemiddelden van 2005 – 2008). Het volledige advies inclusief bijlage met een overzicht van de eigen inkomsten van alle cultuurproducerende instellingen in de basisinfrastructuur is te downloaden via de website van het ministerie van OCW. Het advies is ook toegevoegd als PDF bijlage bij dit artikel.
Details Innovatieregeling
De eerste deadline voor inzendingen voor de Subsidieregeling Innovatie Cultuuruitingen is 1 oktober, maar omdat deze periode kort is komt er een vervolg op de ontmoeting in de Tolhuistuin. Cultuurinformatie.nl meldt dat er op 2 september een bijeenkomst is in Eindhoven en op 3 september in Amsterdam. Dit worden brainstormsessies voor mensen met ideeën en plannen voor de innovatieregeling. Deelnemers kunnen zich opgeven via cultuurformatie.nl.
Naast projectondersteuning biedt de Innovatieregeling ook een kennisprogramma dat de sector toegang geeft tot andere bronnen, expertise en contacten. Om duurzame veranderingen tot stand te brengen zullen koplopers hun ervaringen intensief en publiekelijk delen met anderen.
De Innovatieregeling wordt uitgevoerd door SenterNovem, hier kunnen ook vragen worden gesteld omtrent de regeling. Op de website van Cultuurformatie zijn ook verschillende verslagen te vinden over de bijeenkomst in de Tolhuistuin en de regeling: verslag van Kim Loohuis, aantekeningen die Peter IJzerman maakte bij het onderwerp ‘Inspelen op culturele, technische en sociale ontwikkelingen’ en opmerkingen van Berend Dikkers naar aanleiding van het onderwerp ‘Versterken van het maatschappelijk draagvlak’. Het programma van de bijeenkomst in de Tolhuistuin is op de website van Cultuurformatie te downloaden.