Nieuws /

KijkRuimte presenteert audiotour in Amsterdam-Noord

KijkRuimte

— Op zaterdag 8 december tussen 15:00 en 18:00 uur presenteert KijkRuimte in Amsterdam Noord de audiotour en iPhone app ‘HearUsHere‘. Beleef de Van der Pekbuurt aan de hand van de verhalen van de bewoners!

De audiotour is samengesteld en ontworpen door user experience en interactie ontwerper Klasien van de Zandschulp en KijkRuimte. De ontwikkeling en technische realisatie van de iPhone app is verzorgd door Klasien in samenwerking met programmeur James Bryan Graves. Ter gelegenheid van de presentatie verzorgt sound composer Dinggoo vanaf 17:00 uur een live soundscape compositie van de geluiden die via de audiotour te beluisteren zijn.

4678

Verhalen

De audiotour is een rondleiding door de Van der Pekbuurt aan de hand van verhalen van buurtbewoners en kunstenaars. Deze verhalen gaan over hoe een sociale woningbouwwijk langzaam plaats moet maken voor vernieuwing en over de impact van het stedelijk herstructureringsproces op het dagelijks leven in de wijk. De geluidsfragmenten die zijn gebruikt voor deze tour zijn het resultaat van de kunstprojecten die de afgelopen jaren bij KijkRuimte plaatsvonden. Ook hebben de makers van de app hier nieuwe audio opnames aan toegevoegd.

Beleving

De geluidsfragmenten zijn allemaal gekoppeld aan een GPS locatie. Start de ‘HearUsHere’ app en begin aan een wandeling door de Van der Pekbuurt, de telefoon kan je gewoon weer in je zak stoppen. Terwijl je loopt hoor je de verhalen die passen bij de plek waar je je op dat moment bevindt. Bepaal zelf de route door rond te lopen en te luisteren waar de geluiden zich bevinden. Wanneer je in de richting van een specifiek geluid loopt, gaat het volume van dat fragment automatisch omhoog. De makers willen je door middel van deze audiotour de Van der Pekbuurt op een andere manier laten beleven. De digitale tour raakt verstrengeld met de fysieke realiteit doordat je de bewoners ziet lopen, terwijl je naar hen luistert en de veranderingen in de buurt om je heen waarneemt.

BYO headphones!

Iedereen is van harte welkom, maar let op: neem je eigen koptelefoon mee! Er zijn koptelefoon splitters aanwezig, dus als je zelf geen iPhone hebt, kan je met iemand anders mee lopen en luisteren. Na 8 december is ‘HearUsHere’ nog twee weken bij KijkRuimte te beluisteren en te zien door middel van een real-time data visualisatie. De app en de audiotour blijven beschikbaar via de App Store.

Kijk voor meer info over Kijkruimte op: http://kijkruimte.nl/uitnodiging-hearushere-audiotour/ of voor het Facebook event op: https://www.facebook.com/events/472709726112482/.

Share

Facebook comments