Nieuws /

NIMk presenteert The Last Event en Discussion

— Op 19 oktober organiseert het Nederlands Instituut voor Mediakunst haar laatste evenement aan de Keizersgracht in de huidige vorm van het instituut. Op 16 oktober vindt de laatste discussie-avond plaats over 'de waarde van open'.

Tijdens The Last Event is er geen enkele tentoonstelling meer te zien, maar dat betekent niet dat er geen kunst meer te ervaren is. In het 'lege' gebouw worden performances opgevoerd door de kunstenaars Mark Bain, Justin Bennett, JODI, Germaine Kruip, Pawel Kruk, Rosa Menkman en Emile Zile. En van Leonard van Munster is er een sculptuur te zien.

4589

De avond bevat geluidsherinneringen, verontschuldigingen, een performatieve app, het gebouw als sonisch instrument, een simulatie van een vallende ster, het laatste signaal en nog veel meer...

Ook zal Viral Radio aanwezig zijn met Gerri Jäger, François Dey en Juha van 't Zelfde.

De avond zal om 20.00 uur starten en eindigen rond 00.00 uur. Dan valt het doek voor het NIMk aan de Keizersgracht.

The Last Discussion

In de afgelopen decennia zijn we steeds meer gewend geraakt aan gratis toepassingen, vrij gebruik van beeld en het delen van teksten. Het systeem dat gebaseerd is op copyright onderneemt nog steeds verwoede pogingen om te wijzen op de illegaliteit van kopiëren, door af en toe absurde rechtszaken op te zetten tegen willekeurige burgers om te bewijzen dat het toch echt niet goed is om bijvoorbeeld digitale muziektracks te downloaden van het internet. Tegelijkertijd maken commerciële bedrijven zelf ook steeds meer gebruik van vrije ontwikkelingen en zien zij de voordelen in van open diensten.

Kunstenaars zijn al lange tijd bezig met het kopiëren, openstellen en verspreiden van data. Op dit moment worden degene die aan artist-in-residences meedoen of subsidie aanvragen gedwongen om hun projecten “open” te maken. Maar wat betekent “openstellen” eigenlijk? Wat moet er precies open gemaakt worden? Hoe wordt informatie gedeeld en hoe vaak wordt er aan kunstwerken verder gewerkt door anderen of worden bepaalde elementen opnieuw gebruikt? Wat gebeurt er als ideeën, formats en hele festivalconcepten ineens ergens anders opduiken zonder referentie aan “oorspronkelijk” bedenkers? Wat is precies de waarde en functie van open kunstwerken? En in hoeverre kunnen deze concepten nog gerelateerd worden aan ‘ouderwetse’ concepten uit de kunstwereld zoals authenticiteit en originaliteit?

Tijdens een van de laatste avonden in het NIMk, dinsdag 16 oktober vanaf 20.30 uur, wordt onder leiding van Annet Dekker gezocht naar een aantal antwoorden waarbij ervaringen, oplossingen en nieuwe problemen elkaar afwisselen. Met Eleanor Greenhalgh (kunstenaar), Paul Keller (Kennisland), Aymeric Mansoux (lector Piet Zwart Institute, kunstenaar) en Rosa Menkman (kunstenaar, theoretica, GLI.TC/H festival). Meer info: http://nimk.nl/nl/de-waarde-van-open.

Toekomst NIMk

NIMK vindt het essentieel dat de kennis en expertise die de afgelopen 30 jaar is opgebouwd op de een of andere manier behouden blijft, en richt zich daarom op verschillende initiatieven waarmee dit hopelijk bereikt wordt.

Vanaf 2013 gaat het NIMk een samenwerking aan met SMART Project Space onder de naam New Art Space Amsterdam (NASA). NASA is een nieuwe presentatie-instelling voor cultuur van de 21e eeuw.

NASA wil kennis en activiteiten op het gebied van presentatie een nieuw huis geven. Dat betekent dat het presenteren van mediakunst en events -binnen een breder kader van beeldende kunst, film, muziek en performance- een plek behoudt in Amsterdam. Ook op educatief gebied (live en online) zullen vele activiteiten plaats gaan vinden.

4592
Smart Project Space

Daarnaast wordt op dit moment hard gewerkt aan de nieuwe stichting Voorheen Montevideo (VH MV, werktitel), waarin collectie, diensten en kennis van het NIMk op het gebied van conservering en distributie van mediakunst moeten worden geborgd. De nieuwe stichting zal op deze kennis en ervaring voortbouwen en wil zich ontwikkelen tot (inter)nationaal platform voor de duurzame toegang tot mediakunst.


NASA en VH MV zullen zich beide vestigen op de huidige locatie van SPS, waardoor de collectie mediakunst zichtbaar kan blijven voor het publiek. De locatie aan de Keizersgracht is op 16 en 19 oktober voor het laatst te bezoeken, dus grijp je kans en bezoek het NIMk nu het nog kan!

Share

Facebook comments