Nieuws /
Rapport Nederlandse erfgoedinstellingen en born-digital erfgoed
— Op verzoek van Digitaal Erfgoed Nederland onderzocht Maurits van der Graaf (Pleiade) hoe de Nederlandse erfgoedsector omgaat met born-digital erfgoed
Eén van de alarmerende conclusies van het rapport is dat interessant erfgoedmateriaal verloren dreigt te gaan omdat de acquisitie en verwerking ervan niet aansluit bij de traditionele praktijk. Het rapport is online beschikbaar via de website van DEN.
Na een typering van born-digital erfgoed en een behandeling van de verschillen tussen conventioneel/analoog en digital born erfgoedmateriaal beschrijft het eerste deel van het rapport de wijze waarop voorlopers de uitdaging hebben opgepakt en bouwen aan een professionele workflow voor born-digital erfgoedmaterialen, van acquisitie, via verwerking, tot beschikbaarstelling.
Instellingen als de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief zijn hard bezig met de inrichting van e-depots. Maar standaardoplossingen zijn er nog niet, en vooral voor kleine instellingen lijkt het nog lastig digitaal ontstaan erfgoed te verwerken. De onderzochte instellingen lijken minder moeite met deze verwerking te hebben zolang het digitale product niet wezenlijk verschilt van de gedigitaliseerde analoge tegenhanger. De belangrijkste zorg bestaat er in die gevallen uit dat het materiaal duurzaam toegankelijk blijft, omdat er geen fysiek object is waarop men in geval van nood kan terugvallen.
Te weinig aandacht voor nieuwe vormen
Er gaat echter ook interessant Nederlands born-digital erfgoed verloren. Het rapport signaleert dat juist nieuwe vormen van erfgoed, zoals games, internetkunst, wiki's en weblogs, en allerlei vormen van user generated content vrijwel geen aandacht krijgen van de erfgoedinstellingen. Er zijn geen (landelijke) afspraken over het verzamelen van zulk materiaal en er zijn geen toegankelijke voorbeelden van hoe dit materiaal verwerkt of gepresenteerd kan worden.
In het tweede deel van het rapport wordt uitgestippeld op welke wijze kwantitatieve gegevens over born digital erfgoed (landelijk) verzameld zouden moeten worden. Er zijn harde cijfers nodig om toekomstig beleid gericht op het behoud van digitaal erfgoed te kunnen onderbouwen. Want zou het niet jammer zijn als de e-mailcorrespondentie van bijvoorbeeld Kees Fens of Arnon Grunberg voor latere generaties verloren gaat?
De informatie in het rapport is gebaseerd op verkennend literatuuronderzoek, interviews, groepsdiscussies, en een bescheiden enquête. Het rapport is onderdeel van het Digitale Feiten onderzoek dat DEN sinds 2008 uitvoert.
Bericht via Digitaal Erfgoed Nederland
Lees het rapport in PDF