Nieuws /

Sensor Valley 8.0 van Studio Roosegaarde in Assen

Sensor Valley 8.0 van Studio Roosegaarde bij De Nieuwe Kolk in Assen (foto: Studio Roosegaarde)

— Bij het nieuwe cultuurpaleis De Nieuwe Kolk in Assen wordt vrijdagavond 20 april Europa's grootste sensorkunstwerk 'Sensor Valley 8.0' onthuld.

Het kunstwerk van Studio Roosegaarde bestaat uit een interactieve rode loper van vijftien lichtpilaren. Deze pilaren zijn digitale installaties, die door middel van bewegings- en aanrakingssensoren, wireless technologie en verschillende kleuren LED-licht reageren op de aanraking en beweging van bezoekers.

De pilaren worden nu al door omwonenden 'knuffelpilaren' genoemd, omdat ze op intuïtieve wijze interactie uitlokken. Ze doen denken aan Lunar, een eerder kunstwerk van Studio Roosegaarde, dat ook is opgenomen in de Best Practice van Virtueel Platform.

Met geluiden en licht prikkelen de pilaren de zintuigen, waardoor een relatie ontstaat tussen ruimte, ideologie en technologie. Oftewel 'techno-poëzie' in de woorden van Roosegaarde.

De Nieuwe Kolk

De kunstopdracht voor cultuurpaleis De Nieuwe Kolk is in 2009 uitgeschreven. Het doel van de opdracht was om de functies van De Nieuwe Kolk, zoals een theater, bioscoop, bibliotheek en een centrum voor beeldende kunst, te versterken met een kunstwerk bij de entree.

Roosegaarde baseerde zijn werk op het idee van Assen als een 'Sensor City'. De Drentse hoofdstad profileert zich namelijk sinds enkele jaren als proeftuin voor binnenstedelijke sensortechnieken.

Het werk wordt op vrijdag 20 april 2012 om 21.00 uur onthuld. Na een startsein van wethouder Maurice Hoogeveen, onthullen dansers van Roodpaleis de vijftien pilaren. Daan Roosegaarde zal zijn werk kort toelichten en demonstreren.

Share

Facebook comments