Nieuws /

SNS REAAL Fonds lanceert programmaregeling Digitale innovatie in musea

ARtours Stedelijk Museum (voorbeeld)

— Het SNS REAAL Fonds focust zich met zijn nieuwe programmaregeling op digitale innovatie in musea. De regeling biedt tien musea de kans om een nieuw product voor het publiek te ontwikkelen, waarbij bestaande innovatieve technologieën worden gebruikt om kunst en cultuur op een andere manier te beleven.

Musea kunnen binnen deze regeling tot maximaal € 25.000 aanvragen specifiek voor het ontwikkelen van de inhoud van een publieksproject.

4615

Met de programmaregeling wil het SNS REAAL Fonds een innovatie-impuls geven aan de museale sector. Het Fonds staat open voor vernieuwende projecten die het publiek sterker betrekken bij de collectie, bij een tentoonstelling of het museum ‘als totaal’. De rol die het ‘verhaal’ hierin speelt, is nadrukkelijk de invalshoek binnen de regeling; met aandacht voor begrippen als narrativiteit, dramaturgie en publieksparticipatie bij het vertellen van verhalen in museale context.

Het programma is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Museumvereniging en Virtueel Platform. Dr. Harry van Vliet, lector Crossmedia Business aan de Hogeschool Utrecht, is als adviseur betrokken bij de regeling en bij de beoordeling van de ingediende projectaanvragen.

Betrokkenheid museumsector

Het SNS REAAL Fonds vindt het belangrijk de museumsector direct te betrekken bij de inhoud van het programma. In 2012 heeft er een brainstormsessie plaatsgevonden waarbij vertegenwoordigers van diverse musea werden uitgenodigd mee te denken over de inhoud, de behoeften, kansen en uitwerking van het programma. Begin 2013 zal het huidige Virtueel Platform met het SNS REAAL Fonds een studiedag organiseren over de mogelijkheden van transmediaal werken voor musea.

Relevant voor deze programmaregeling zijn de recente ontwikkelingen rond transmediaal werken, waarbij een groot verhaal wordt verteld door gebruik te maken van een veelvoud aan media. Virtueel Platform heeft een uitgebreid dossier over Transmedia en zal de publicatie Transmediaal Werken in Nederland lanceren tijdens Cinekid 2012.

Musea kunnen tot 1 december 2012 hun concept indienen voor de programmaregeling digitale informatie van het SNS REAAL Fonds. Alle informatie over het aanvragen is te vinden op de website van de regeling.

Share

Facebook comments