Best practice /

Amsterdam RealTime

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Amsterdam Realtime (screenshot: Esther Polak)

Amsterdam RealTime legt de dagelijkse routes van Amsterdammers vast met behulp van GPS. De mentale kaarten van de deelnemers worden zichtbaar gemaakt en zetten aan tot reflectie.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Kaarten van Amsterdam 1866-2000' in het Gemeentearchief van Amsterdam in 2002, ontwikkelden Waag Society, Esther Polak en Jeroen Kee Amsterdam RealTime, een dagboek in sporen. De installatie onderzocht met behulp van locatiebewuste media een nieuwe methode voor cartografie.

Amsterdam RealTime was een van de eerste locatieve media projecten in Nederland die experimenteerde met GPS drawing. De deelnemers lieten met behulp van de door Waag Society ontwikkelde ‘tracer’ – een handheld computer, GPS-ontvanger en GPRS-telefoon in één – sporen achter op een kaart, terwijl ze de stad op hun eigen, alledaagse manier gebruikten. Dit resulteerde in een dynamische, uiterst subjectieve en real-time kaart van de stad. Op een zwart vlak in het Gemeentearchief Amsterdam verschenen stippen, sporen en lijnen die elkaar overlapten en aanvulden. Zo ontstond een kaart van Amsterdam die nu eens niet werd bepaald door de stedelijke infrastructuur, maar door de bewegingen van haar bewoners.

Tijdens de tentoonstelling was er ruimte voor reflectie op de alternatieve plattegrond. Een fietser gebruikt de stedelijke openbare ruimte op een heel andere manier dan een automobilist. Ook de persoonlijke mentale kaart bepaalt welke keuzes bewoners maken tijdens het navigeren door de stad.


Esther Polak werkte na Amsterdam RealTime verder aan projecten die het dagelijks gebruik van ruimte zichtbaar maken met behulp van GPS, zoals NomadicMILK en Souvenir: Het landschap als werkplaats. Achtereenvolgens stadsbewoners, Nigeriaanse melkveehouders en Zeeuwse boeren werden hier cartograaf van hun persoonlijke leefgebied.

auteur: Katía Truijen


Gemaakt door

Waag Society

Creatieve technologie voor culturele innovatie

bekijk website

Esther Polak

Kunstenares in nieuwe media

bekijk website

Eindoordeel

  • voorbeeldstellend locatieve (GPS) mediaproject

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments