Best practice /

ARtours

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

ARtours Stedelijk Museum (voorbeeld)

​ARtours is een open source platform voor smartphones waarmee, door middel van Augmented Reality, verhalen op het gebied van moderne kunst en design gecreëerd en gedeeld kunnen worden. Centraal uitgangspunt is het ontsluiten van de collectie van het Stedelijk Museum.

ARtours werkt met augmented reality (AR), een locatieve mediatechniek waarmee visuele informatie (al dan niet in 3D) over een live camera stream op het beeldscherm gevisualiseerd wordt. De informatie is gekoppeld aan een geografische locatie en kan op die plekken door middel van GPS of beeldherkenning gelokaliseerd worden. De combinatie van AR en GPS maakt multimediale tours mogelijk die de muren van het museum overstijgen waar deze met de audiotour beperkt bleven tot het museum zelf.

Bij ARtours kan gedacht worden aan moderne kunsttentoonstellingen op het Museumplein of een Berlageklok uit de collectie van het Stedelijk gevisualiseerd op zijn oorspronkelijke locatie in het Binnenhuis aan de Amsterdamse Raadhuisstraat.

Met ARtours is het Stedelijk het eerste museum dat de mogelijkheden van AR voor narratieve doeleinden onderzoekt en ontwikkelt. Tours gecreëerd door de curatoren van het Stedelijk vormen hiermee een innovatieve manier van kennisoverdracht tussen museum en het publiek. Daarnaast biedt het open source platform het publiek ook de mogelijkheid om eigen tours te creëren, waarmee ook de ‘leek’ de mogelijkheid krijgt zijn kennis van de collectie van het Stedelijk te delen.

ARtours is ontwikkeld met Layar, maar inmiddels zijn er ook andere AR-browsers beschikbaar (bijvoorbeeld Junaio) en hebben ontwikkelaars meer keuzevrijheid gekregen als het gaat om AR-toepassingen. Of op een ander platform zal worden overgestapt is afwachten. Ook gaat het Stedelijk samenwerken met andere musea en krijgt de gebruiker een centralere plek door middel van social media en user generated content.

auteur: Niels Kerssens

Gemaakt door

Fabrique

Merken, design en interactie

bekijk website

Afnemers

Stedelijk Museum A'dam

Moderne en hedendaagse kunst

bekijk website

Eindoordeel

  • nieuw gebruik van augmented reality
  • doorbreekt de muren van het museum

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments