Best practice /

CityShapes

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Deelnemers Cityshapes in actie

Bezoekers van de E-culture Fair in Dortmund (23-25 augustus 2010) konden met behulp van een interactieve toepassing op hun smartphone de stadsachitectuur ter plaatse te lijf gaan. De publieke ruimte was het decor van een collectief toegankelijke virtuele bouwplaats.

Het systeem was gebaseerd op augmented reality (AR) techniek, de aanduiding voor de virtuele laag op de werkelijkheid waarin plaatsgebonden toevoegingen kunnen verschijnen, wanneer via het beeldscherm van een smartphone in het rond gekeken wordt. In dit geval bestond die toevoeging uit interactief te plaatsen kleurrijke 3D-blokken. Met de CityShapes blokkenbouwdoos kon daarmee op elke willekeurige plek in de stad worden gebouwd.

CityShapes is een project uit een serie experimenten die een brug slaat tussen de virtuele ruimte en de fysieke ruimte. Met de toevoeging van kenmerken die vooralsnog enkel waren voorbehouden aan de fysieke werkelijkheid probeerde Sander Veenhof het virtuele bouwen toch écht te maken. De bouwwerken in de geografisch gekoppelde virtuele ruimte namen fysiek ruimte in. Er moest omheen worden gelopen. De interactie met de virtuele ruimte was geen tijdelijke individuele aangelegenheid, maar de geplaatste blokken bleven permanent achter in de gedeelde publieke virtuele ruimte.

Sander Veenhof legt zich toe op het experimenteren met de meerwaarde van technische innovaties voor onze dagelijkse werkelijkheid en de impact die daar het gevolg van is. Het virtuele bouwen op lokatie was een voorbode van projecten zoals de guerrilla-expositie in het MoMA museum en het virtuele AR paviljoen op de Biennale in Venetië in 2011.

Gemaakt door

SNDRV

Sander Veenhof

bekijk website

Eindoordeel

  • interessant experiment op het grensgebied van fysieke en virtuele ruimte
  • innovatieve toepassing van augmented reality

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments