Best practice /

Cool Mediators

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Cool Mediators

In traditionele publieke evenementen en discussies is vaak slechts beperkte ruimte voor actieve inbreng vanuit het publiek. De digitale tools van Cool Mediators brengen hier verandering in. Hun geavanceerde en efficiënte methodes kunnen publieke discussies veel participatiever maken.

De missie van Stichting Cool Mediators is meer eerlijke en democratische vormen van publieke communicatie stimuleren en praktisch mogelijk te maken. Cool Mediators-projecten pakken de tekortkomingen van de gebruikelijke aanpak van publieke evenementen en debatten doeltreffend aan. Bij Cool Mediators is niet de moderator of degene met de microfoon in zijn handen de baas over de show, maar bepaalt een grotere groep individuen de inhoud.

Het online platform Cool Mediators is de opvolger van het Cool Media Hot Talk Show-project (CMHTS) uit 2007 in samenwerking met De Balie. CMHTS is een serie interactieve talkshows, waarbij het publiek de show voor een groot deel kon bepalen door onderwerpen, sprekers en vragen aan te dragen. Daarnaast kon het publiek de shows live online volgen en modereren met behulp van de online tools op de projectwebsite www.coolmediahottalk.net.

Een groep ontwikkelaars werkte tussen de zomer van 2008 and 2009 aan een nieuw platform voor interactieve discussies. Na een testperiode werd de nieuwe website op 16 september 2009 gelanceerd. Organisaties kunnen ook bij Cool Mediators aankloppen voor eenvoudige, betaalbare oplossingen om discussies met deelnemers op andere plekken dan de fysieke locatie te beheren.

Cool Mediators is onder andere gebruikt tijdens het GroenLinks Toekomst Congres op (november 2008), "ElectroSmog" International Festival for Sustainable Immobility (maart 2010) en de E-Culture Fair (augustus 2010). Hoewel het concept vanuit een duidelijke beperking is ontwikkeld lijkt het nog niet breed te zijn opgepikt. Cool mediators is een sociotechnologisch experiment dat de heersende cultuur van publieke discussies en debat aanvecht, maar niet direct verandert.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Stichting CoolMediators

Online live discussies

bekijk website

Eindoordeel

  • stimuleert eerlijke en democratische vormen van publieke communicatie
  • gericht op verandering in voering publiek debat, maar nog niet breed maatschappelijk opgepikt

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Facebook comments