Best practice /

DIY AR Exhibition MoMA

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

DIY AR MoMA

In oktober 2010 maakten Sander Veenhof en Mark Skwarek een virtuele expositie in augmented reality voor het MoMA in New York. Zonder dat het museum daar iets vanaf wist.

Een guerrilla expositie, die tegelijkertijd een verkenning was van de betekenis van augmented reality-technologie voor de scheiding tussen openbare en niet-openbare ruimte. De AR-expositie vond plaats in de context van het jaarlijkse Conflux festival voor psychogeografie.

Augmented reality (AR) is een virtuele laag over de waarneembare wereld die door de camera van een smartphone te zien is. In de virtuele laag kunnen objecten worden toegevoegd, die toegankelijk worden door een Layar browser te gebruiken. Voor de expositie in het MoMA werd Layar met door GPS aangestuurde technologie gebruikt.

Aan de virtuele expositie werkten verschillende kunstenaars mee. Bijdragen bestonden uit virtuele 3D en 2D kunstwerken, een re-enactments en andere virtuele interventies in het museum.

Een interessant werk in de expositie is Tamiko Thiel’s “Art Critic Matrix”. In het atrium zweven door de hele ruimte tientallen gezichten van dezelfde vrouw. In plaats van “oude media” te imiteren, zoals de sculptuurachtige en schilderijachtige virtuele werken in de expositie, maakt Thiel gebruik van de mogelijkheden van AR als medium.

Overigens had het MoMA niet de minste moeite met de virtuele guerrilla actie van Veenhof en Skwarek. Op de openingsdag werd door het museum enthousiast getwitterd en liet digital media director Ms. Burnette tegenover The New York Times weten dat ze de actie zag als een blijk van waardering voor het museum.

auteur: Eveleen Hamers

Gemaakt door

SNDRV

Sander Veenhof

bekijk website

Eindoordeel

  • interessante verkenning van de mogelijkheden van augmented reality

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments