Kennis /

Computers trekken de wereld in

visie

ikPod lancering namenwand

— Virtueel Platform programma manager Tijmen Schep bekijkt kort enkele recente ontwikkelingen. Deel een gaat over de computer die steeds meer de wereld in trekt.

Gamification
Nadat we allemaal op Hyves (en nu Facebook) zaten en elkaar allemaal konden vinden, kwam de grote vraag: En wat nu? Het antwoord: samen spelletjes spelen! En niet alleen online. Bekijk de binnen de game-wereld legendarisch geworden 'toothpaste lecture', waarin Jesse Schell uitlegt dat alle moderne spelletje een ding met elkaar gemeen hebben: ze mengen online of offline werelden (en gebruiken allerlei truukjes uit de psychologie) om je aandacht compleet te vangen.
In de toekomst, wanneer deze vermenging doorzet, zou elke alledaagse handeling een digitale spelcomponent kunnen hebben. Je krijgt bijvoorbeeld punten voor het tanden poetsen, en nog eens extra bonuspunten als je dat een hele week netjes volhoudt.

Geomedia
Computers die bijvoorbeeld dankzij GPS 'weten waar ze zijn' kunnen ons allerlei diensten bieden. Neem de TomTom bijvoorbeeld. Maar hoe kunnen we deze technologie inzetten voor expressie? Stel je bijvoorbeeld een verhaal voor waarin het naar links of naar rechts een straat inlopen letterlijk uitmaakt voor de richting van het verhaal.
Sensor madness
Blogjects, spimes, hoe ze in voorspellingen ook genoemd zijn: op internet aangesloten sensoren zijn gearriveerd. Ik kan het precieze moment aanwijzen: toen ik in een reclameblok bij Boer Zoekt Vrouw een reclame zag voor een slimme weegschaal waarmee je online je gewicht van dag tot dag kan volgen, en zelfs met je vrienden kan delen.

Een interessante partij uit de culturele hoek is Pachube (uitspraak: patch-bay), een open marktplaats voor sensordata.

HTML5
Het web begon ooit als een plek waar wetenschappers teksten via linkjes aan elkaar konden koppelen. Maar in de afgelopen 20 jaar is het web een heel andere kant op gegaan: het is steeds meer een applicatie platform geworden. Facebook bijvoorbeeld heeft meer weg van een software programma, en alleen wikipedia doet qua vorm en ideologie nog echt aan de begindagen denken.
De taal waarin webpagina's opgesteld zijn, HTML, evolueert met deze trend mee. De komende nieuwe versie, versie 5, biedt zo'n waslijst aan nieuwe mogelijkheden dat ik er vlinders van in mijn buik krijg. Webpagina's krijgen bijvoorbeeld toegang tot de sensoren in je telefoon, zoals de GPS ontvanger of de bewegings sensor. Websites kunnen hun content dan aanpassen aan de plek waar je bent. Ze kunnen ook veel meer data opslaan voor wanneer je geen internetverbinding hebt (handig voor mobiele telefoons). Er is de mogelijkheid om pixels te manipuleren en zelfs om 3D modellen te gebruiken (spelletjes), het gebruik van audio en video is relatief gestandaardiseerd, en nog veel meer.

Computers worden kortom nog altijd kleiner, en dit heeft als gevolg dat ze in steeds meer situaties en producten een rol kunnen vervullen. Het woord 'slim' wordt er dan al snel opgeplakt, maar van echte intelligentie is nooit sprake, eerder van slimmigheidjes van goed geinformeerde ontwerpers. Dit ecosysteem biedt allerlei mogelijkheden voor nieuwe diensten die zich nog sterker met ons alledaagse leven vermengen.

Share

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Facebook comments