God's Browser
Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.
Er wordt meer beeldmateriaal geproduceerd dan ooit. Op het internet kan iedereen foto's en afbeeldingen vinden, publiceren en met elkaar delen. Geert Mul gebruikt miljoenen beelden uit dit openbare archief voor zijn interactieve installatie. Elk beeld is een frame in de film van God's Browser.
- God's Browser (foto: geertmul.nl)
Bezoekers kunnen spelen met de beelden door een theremin te bespelen, een elektronisch muziekinstrument met twee antennes. Zowel het tempo van de film als de schaal van het beeldmateriaal kan worden aangepast. Door de beelden langzamer af te spelen wordt de film als medium gedeconstrueerd, en door in te zoomen wordt het figuratieve abstract. Ook de soundtrack van de film wordt gegenereerd met behulp van de beeldherkenningssoftware.
In God’s Browser reflecteert Mul op het internet als een reservoir met een enorme hoeveelheid bytes aan informatie; een plek waar gebruikers kennis, gedachten, dagelijkse ervaringen, verlangens en angsten delen. Mul beschouwt de talloze online foto's uit God's Browser als rondgestrooide filmframes. Deze uiteengedreven stills kunnen worden teruggezet in de 'juiste' volgorde, waardoor de film gereconstrueerd wordt.
De eerste versie van God’s Browser werd in een kerk vertoond tijdens Mul’s solo-tentoonstelling ter gelegenheid van de door hem gewonnen Art and Technology Award 2010. Ook tijdens STRP 2011 in Eindhoven was de installatie te bezichtigen in het Klokgebouw.
auteur: Katía Truijen / Serena Eek
Gemaakt door
Eindoordeel
- bijzondere generatieve kunst
- interessante vertaling van het internet naar film als medium
Gerelateerde thema's
Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.