Best practice /

Nederland van Boven

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Nederland van Boven

Al kijkend naar de serie Nederland van Boven vlieg je in helikopterperspectief het land over. Hoe wonen wij het liefst? Waar valt de meeste regen, en waar bevinden zich nog wilde diersoorten? De VPRO bracht Nederland met behulp van zo'n dertig databronnen op een nieuwe manier in kaart.

In navolging van Britain from Above van de BBC en Deutschland von Oben van het ZDF, maakte de VPRO de serie Nederland van Boven, over het alledaagse leven in de lage landen. Aan de hand van tien thema's waaronder handel, natuur, wonen en vrije tijd, vloog de VPRO met een helikopter het land over, en zocht naar relevante databronnen voor interessante visualisaties.

Soms gaat het in de serie om feiten die bekend zijn, zoals de drukte van het treinverkeer rond Utrecht Centraal, of waar de meeste vliegtuigen overvliegen. Dan weer wordt besproken wat voor soort mensen in een bepaalde type huizen wonen. De beelden in vogelvluchtperspectief worden afgewisseld met interviews met planologen en andere experts, en datavisualisaties die bepaalde stromen in Nederland verduidelijken.

Informatie uit meer dan dertig databronnen van onder andere het CBS en Kadaster werd door het Engelse 422 South verwerkt tot inzichtelijke visualisaties. Zo zie je op onderstaande kaart het gebruik van mobiele telefoons op een ochtend in Nederland.

4203
Nederland van Boven (telefoonverkeer in de ochtend)

Naast deze datavisualisaties die tijdens de televisie-uitzendingen van de VPRO te zien zijn, maakte het webdesignbureau Stamen in San Fransisco voor elk thema een interactieve plattegrond. Deze kaarten op de website van Nederland van Boven tonen plekken in ons land die voldoen aan specifieke elementen.

Op de kaart over het luchtruim kun je bijvoorbeeld selecteren op het aantal vliegtuigen of bijzondere vogels dat over een specifieke plek vliegt. Je kunt deze data ook met elkaar combineren. Zo vind je op de kaart over wonen heel gemakkelijk plekken met goedkope huizen met een tuin uit de jaren dertig. Nederland van Boven biedt met deze kaarten handige en gebruiksvriendelijke tools om Nederland op een nieuwe manier te verkennen.

Inmiddels heeft de VPRO drie uur aan beeldmateriaal vrijgegeven voor hergebruik. Deze helikopterbeelden kun je in thematische pakketten downloaden in de webwinkel van de VPRO. Helemaal open is het nog niet, de beelden mogen alleen in huiselijke kring en niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

VPRO

Omroep

bekijk website

Eindoordeel

  • voorbeeldstellende datajournalistiek
  • beeldmateriaal nog beperkt vrijgegeven

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments