Best practice /

Palm Top Theater

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Palm Top Theatre (V2)

Aan bioscoopfilms in 3D zijn we inmiddels gewend. De volgende stap is het Palm Top Theatre, een analoge extensie die je smartphone of tablet uitbreidt tot een 3D theater.

Een klein privé theatertje dat je zo op het beeldscherm van je smartphone klikt en in zijn geheel op je hand past. Het Palm Top Theater zet tweedimensionale animaties om in een gelaagde driedimensionale ervaring met behulp van half-transparante spiegels.

Deze extensie - de i3DG - die je op het beeldscherm klikt is ontworpen door mediakunstenaar Jitsuro Mase, en wordt geproduceerd door Tom Nagae van DIRECTIONS (J) en gedistribueerd door V2_. De partijen werken samen om het product te verspreiden en een community en infrastructuur op te zetten om content uit te wisselen. V2_ organiseert wereldwijd Palm Top Theater tentoonstellingen, en workshops om nieuwe content te produceren.

De i3DG maakt gebruik van de klassieke techniek Pepper’s Ghost, die in het theater wordt gebruikt om schimmen te laten zien. Wanneer half-transparante spiegels in een exacte hoek van 45 graden op een projectie worden geplaatst, wordt het geprojecteerde beeld zichtbaar voor de toeschouwer, en kan hij er tegelijkertijd doorheen kijken.

Het Palm Top Theater werkt op dezelfde manier in drie lagen. Het materiaal dat op het beeldscherm wordt afgespeeld, bestaat uit drie afzonderlijke delen en vormen samen het totale beeld. Omdat je door twee van de drie gespiegelde beelden heen kunt kijken, ontstaat de illusie van een driedimensionale ruimte.

Het Palm Top Theater kreeg in 2011 veel media-aandacht, in lijn met de 3D-film hype van het afgelopen jaar. In 2010 won het project bij het Ars Electronica festival een Honorary Mention. V2_ bevestigt met dit project een Nederlands schoolvoorbeeld te zijn wat betreft internationaal werken. De kracht van V2_ ligt hier in het samenwerken met interessante makers en het doorontwikkelen van een goed idee.

Tijdens STRP 2011 was de Palm Top Theatre tentoonstelling te zien met diverse producties van Nederlandse en Japanse Bodem. Bekijk hier een van de video's #43.2 van Joost Rekveld.


auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

V2

unstable media instituut

bekijk website

Eindoordeel

  • moderne vertaling van het oude Pepper's Ghost
  • mooie transformatie van concept tot product

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments