Best practice /

Proun

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Proun (Joost van Dongen)

Proun is een verslavend behendigheidsspel dat zich afspeelt in een abstracte wereld met geometrische objecten. Door rond een kabel te manoeuvreren, ontwijk je obstakels en haal je een zo hoog mogelijke snelheid. Dit zorgt voor een bijzondere esthetische ervaring.

Proun is gemaakt door Joost van Dongen, lead programmer en mede-oprichter bij Ronimo games. Gedurende zes jaar werkte hij in zijn vrije tijd aan deze artistieke skillgame, in de stijl van de Russische avant-garde kunstenaar El Lissitzky.

Als ode aan de door Lissitzky zelf benoemde stijl 'Proun' - waarmee hij het grensgebied van schilderkunst en architectuur verkent - maakte Joost van Dongen deze game die op eenzelfde manier als het werk van Lissitzky speelt met ruimtelijke dimensies. De geluidseffecten en de uitvoering van de muziek werden gemaakt door Arno Landsbergen.

Proun kun je downloaden voor de PC waarbij je zelf de prijs (van minimaal €1,-) bepaalt. De minimalistische geometrische vormen en felle kleuren maken van de levels levendige composities. Het spel is tot in detail uitgewerkt en werkt heel intuïtief. De gameplay is weliswaar niet vernieuwend, maar door de simpele en soepele besturing werkt het spel erg verslavend.

4317
Proun (Joost van Dongen)

Het spel kent vier snelheden om je door de levels te bewegen, van rustig tot extreem snel. Je kunt je skills verbeteren door tegen jezelf als 'ghost' uit een eerder gespeelde ronde te spelen. Door middel van een split-screen wordt het mogelijk om tegen andere spelers te racen.

Wanneer je behendiger wordt, verandert ook je esthetische ervaring van het spel. Door de intuïtieve gameplay en de fraaie vormgeving word je als speler haast opgeslokt door de geometrische wereld van Proun. Aan hongerige spelers biedt het spel de tools en uitleg om zelf nieuwe routes te ontwerpen. Deze kun je vervolgens met andere spelers uitwisselen via het online forum.


Ronimo Games is een independent gamedesign bureau gevestigd in Utrecht en ontwikkelde onder andere De Blob, Swords & Soldiers en Awesomenauts. Het spel De Blob werd door Virtueel Platform eerder al tot Best Practice benoemd.

Voor Proun ontving Joost van Dongen in 2011 de Dutch Game Award voor het beste originele game design. Meer info over de ontwikkeling van Proun vind je op het blog van Joost van Dongen.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Joost van Dongen

gamedesigner

bekijk website

Eindoordeel

  • esthetische ervaring
  • mooie vertaling van El Lissitzky's ruimte ervaring naar een game omgeving

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments