Best practice /

Res Sapiens

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Res Sapiens (LustLab)

Dertien eenvoudige lampen reageren in realtime op online nieuwsberichten. Ze verpersoonlijken het internet door uiteenlopende stemmingen aan dataverkeer te koppelen.

Toegangswegen tot het internet breiden zich langzaam uit, van de computer naar de telefoon en uiteindelijk naar alledaagse objecten om ons heen. Een eerste voorbeeld van dit internet of things is Res Sapiens, een samenwerking tussen LUSTlab en ontwerpster Pieke Bergmans.

De eerste Res Sapiens installatie 'LAMP 001/1' werpt vragen op over de digitale wereld die steeds meer vervlochten raakt met de fysieke, analoge wereld. De manier waarop we met informatie omgaan is drastisch veranderd sinds we nieuws en andere data met elkaar delen via het internet. LAMP 001/1 reflecteert op deze ontwikkeling door emoties die bij online nieuwsberichten horen heel fysiek te maken.

Dertien lampen staan op een tafel opgesteld en reageren op online dataverkeer. Door unieke woorden uit een nieuwsbericht te identificeren als neutraal, positief of negatief, worden de berichten gefilterd en bestempeld als licht of donker nieuws. Dit onderscheid tussen licht of donker is direct te vertalen naar hoe de lampen zich gedragen.

De twitterfeed waaruit het nieuws gedestilleerd wordt, fungeert als mentale energie voor de lampen. Afhankelijk van de stemming van het nieuwsbericht lichten ze op, bewegen ze zich, en projecteren ze de nieuwsberichten in een leeg wit boek.

Elke lamp richt zich specifiek op nieuwsberichten uit een deel van de wereld. Zo vormen ze een abstracte realtime kaart van het online dataverkeer. Via twitter kan er met de lampen gecommuniceerd worden en op de website van Res Sapiens vind je een voortdurend bijgewerkte visualisatie van de installatie die de nieuwsberichten verwerkt en verbeeldt.


De lampen lijken verschillende gezichtsuitdrukkingen te hebben, en krijgen daardoor menselijke trekken. De fusie van een herkenbaar product - namelijk een IKEA lamp - met informatieontwerp waarbij de technologie aan het oog onttrokken wordt, maakt van LAMP 001/1 een interessante installatie die meerdere grensgebieden verkent.

De installatie mengt het analoge met het digitale en is weliswaar een machine, maar toch menselijk. Res Sapiens brengt deze eigenschappen samen in een innovatief platform van intelligente objecten. De installatie LAMP 001/1 werd tentoongesteld tijdens de Salone Internazionale del Mobile 2011 in Milaan van mei t/m augustus 2012 in het Centre Pompidou in Parijs.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

LUSTlab

designlab

bekijk website

Eindoordeel

  • slimme vertaling van digitale emoties naar een fysiek object
  • interessante mengvorm van mens-machine

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments