Best practice /

Sintel

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Screenshot Sintel

Voor de derde keer creëerde een internationaal team gezamenlijk een state of the art film met behulp van de gratis open source software van het Nederlandse Blender Instituut. Het resultaat is de bijzonder realistische epische 3D animatiefilm 'Sintel'.

Na de korte films 'Elephants Dream' (2006) en 'Big Buck Bunny' (2008) is 'Sintel' (2010) de derde korte open source animatiefilm uit de keuken van de Amsterdamse Blender studio. Met een budget van 400.000 euro werd met de korte fantasyfilm 'Sintel' hoog ingezet. Het Nederlands Fonds voor de Film gaf 'Sintel' een subsidie van 125.000 euro. Daarnaast doneerden ook fans en bedrijven geld. Een team van 14 man heeft meer dan een jaar tijd gewerkt aan de 15-minuten durende animatiefilm.

'Sintel' gaat over een dapper meisje dat vriendschap sluit met een klein draakje. Wanneer haar maatje haar bruut wordt ontnomen, begint ze aan een lange zoektocht die eindigt in een dramatische finale.

De animatiesofware Blender is al miljoenen malen gedownload en is constant in ontwikkeling. Blenderbedenker Ton Roosendaal startte het Durian Open Movie Project om de mogelijkheden van Blender te testen, aan de wereld te tonen en vooral om de software te verbeteren. Bijzonder aan het Durianproject zijn het internationale productieteam en de wereldwijde online steun. Na de première komt de film zelf, en al het extra materiaal uit de studio vrij onder een Creative Commons (CC) licentie. De keuze voor CC biedt filmmakers en animators nuttige lessen in het gebruik van Blender.

Over de artistieke kwaliteit van 'Sintel' bestaat discussie, maar belangrijker is de wijze waarop de film tot stand is gekomen. De volgende ‘open film’ wordt een korte film met acteurs, voor de lange termijn staat een volledig geanimeerde speelfilm op de agenda. Ambitieuze plannen en gezien de stijgende lijn in de producties van het Durianproject zeker niet onrealistisch.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Blender Foundation

Open source animatiefilm

bekijk website

Eindoordeel

  • slimme open source software en gebruik binnen de filmindustrie
  • discussie over artistieke kwaliteit van de film

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments