Best practice /

Stad van Nederland

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Stad van Nederland AR zegelreeks

TNT Post en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) lanceerden met ‘Stad van Nederland’ samen de eerste echte augmented reality (AR) postzegelreeks. Op de zegels staan vijf nog niet gerealiseerde gebouwen die in 3D zichtbaar worden wanneer je ze voor een webcam houdt.

De zegels zijn bedacht en ontworpen door het Nederlandse reclamebureau Gummo, het Haagse DPI Animation House verzorgde de AR-techniek. De reeks toont bijzondere nog niet gebouwde ontwerpen van vijf Nederlandse bureaus. Wie naar de website toekomstinbeweging.nl surft vindt meer informatie over de projecten en spannender: toegang tot de AR-software die in combinatie met een webcam de ontwerpen op de zegels tot leven brengt.

Houd een zegel horizontaal voor de webcam en er verschijnt een 3D-model op het computerscherm. Je kunt de gebouwen afzonderlijke en van alle kanten bekijken. Wanneer je het hele postzegelvel voor de webcam houdt wacht je een verrassing: het gerenoveerde gebouw van het NAi.

Met de 'Stad van Nederland' zegelreeks hebben het NAi en TNT een wereldprimeur. Niet eerder werd AR op postzegels toegepast. In 2010 werd in Groot-Brittannië een serie postzegels gelanceerd die voor AR moest doorgaan. Bij augmented reality wordt de realiteit verrijkt met virtuele beelden en ontstaat een gecombineerd beeld. Het ging bij de zegels van Royal Mail echter om weinig meer dan een link. De AR-zegels van het NAi en TNT voegen daarentegen wel een extra laag aan de werkelijkheid toe.

Op toekomstinbeweging.nl kan de postzegelkoper ook terecht voor een vrijkaart voor het NAi geldig tot eind 2011. Om hier gratis mee binnen te komen moeten geïnteresseerden ook een van de nieuwe architectuurzegels meebrengen.

Het NAi lanceerde ook de locationbased AR-architectuurapp UAR voor Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. De gebouwen die op de zegels zijn afgebeeld zijn ook aan deze app toegevoegd.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Gummo

Ontwikkelt ideeën en verhalen

bekijk website

Afnemers

NAi

Nederlands Architectuurinstituut

bekijk website

TNT

Postbezorging

bekijk website

Eindoordeel

  • vernieuwende augmented reality toepassing
  • maakt augmented reality toegankelijk voor een breed publiek

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments