Best practice /

The One Minutes

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

One Minute Eric Von Robertson (foto: vonrobertson.wordpress.com)

Een tableau vivant, een roadmovie vanuit de trein, een protestlied of een vrouw die langzaam oversteekt. 'The One Minutes' is een platform voor videokunst van precies één minuut. Het materiaal uit meer dan honderd landen biedt een rijke blik op de wereld.

Wanneer je de website van The One Minutes opent, word je direct geconfronteerd met de diversiteit van de videocollectie. Een aantal video's worden tegelijkertijd afgespeeld en zorgen voor een kakafonie van beeld en geluid. De video's delen één eigenschap, namelijk de duur van zestig seconden. Door dit tijdslimiet wordt elke maker gedwongen om kritisch te kijken naar wat hij of zij het publiek wil laten zien.

De collectie is een initiatief van het Sandberg Instituut. Sinds 1998 zijn er door kunstenaars, filmmakers, studenten en jongeren uit meer dan honderd landen ruim 10.000 one minutes over de meest uiteenlopende thema's gemaakt. Wat de collectie zo interessant maakt, is dat de video's zowel wat betreft inhoud als afkomst geen grenzen kennen.

4231
Avenue de Clichy (The One Minutes)

De one minutes zijn ontmoetingen met andere culturen, visuele traktaties, of slim uitgevoerde ideeën. Veel video's laten het bijzondere van het alledaagse zien. Zoals de associatieve video 'Sweat' (Thalia Raftopoulou) waar regendruppels als vissen over een raam in de trein zwemmen. Of de eenvoudige one minute klassieker 'Avenue de Clichy' (Spijker en Splinter) waar een vrouw het drukke verkeer afwacht om over te steken. Andere video's zijn juist virtuoze kunstwerken zoals 'Tableau Vivant' (Thierry Mandon).

The One Minutes biedt als platform veel ruimte voor verschillende invullingen. Unicef organiseert wereldwijd One Minutes Junior workshops en een videocompetitie voor jongeren. Voor City One Minutes maakten verschillende kunstenaars een video die bij een bepaald uur in een stad hoort. Deze video's leveren bijzondere stadsportretten op, zoals een nachtelijk Bejing of Budapest in de ochtend.


Sinds 2000 organiseert The One Minutes stichting een jaarlijkse competitie voor de beste video's uit verschillende categorieën. Daarnaast wordt er elke maand een serie van vierentwintig one minutes binnen een thema gepresenteert.

Om de inmiddels gigantische collectie ook voor de toekomst te bewaren, worden de video's door Beeld&Geluid met steun van BMW duurzaam gearchiveerd. The One Minutes heeft zich met zijn 'gulden snede' van één minuut inmiddels bewezen als een belangrijk en innovatief internationaal platform voor videokunst.

Bekijk de videocollectie van The One Minutes op theoneminutes.org

auteur: Katía Truijen

Eindoordeel

  • prachtige verzameling aan online videokunst
  • toegankelijk en wijd bereik
  • kan in verschillende contexten worden ingezet

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments