Best practice /

UPlabs

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

QR-codes, Foto: Suzanne Valkenburg

Het Urban Park Laboratorium (UPlabs) ontwikkelt interactieve nieuwe media projecten in het Amsterdamse Westerpark met als doel de parkbezoekers nauwer te betrekken bij de omgeving.

Momenteel zijn er acht UPlabs-projecten gerealiseerd die het park ‘verdiepen’ met een virtuele laag van kunst, cultuur en geschiedenis.Op ruim 20 plekken in het Westerpark zijn QR-codes, een soort barcodes, aangebracht. Met een mobiele telefoon en een gratis app scant te bezoeker de code en krijgt hij online informatie over deze plekken en gebouwen. Waarvoor diende bijvoorbeeld het gebouw van de bakkerswinkel? Of: Wat werd er schoongemaakt in de zuiveringshal?

De Installatie de Tijdkijker is een grote verrekijker die gebruik maakt van augmented reality. Vanaf een verhoging aan de rand van het park richt de bezoeker de verrekijker op de historische gebouwen van de voormalige Westergasfabriek. Al turend verschijnen historische beelden in het scherm van de kijker. Een ander voorbeeld is de fluisterbank, waar de bezoeker al zittend tal van notities en verhalen van andere bezoekers kan beluisteren en er zelf nieuwe verhalen aan kan toevoegen. Verder is het park uitgerust met publieke LCD-schermen. Om het park tijdens de wandeling nog intensiever te beleven zijn er tevens 10 GPS-tours ontwikkeld die je in documentaire-, fictie- of spelvorm het park laten doorkruizen.

Door het op laagdrempelige wijze toepassen van nieuwe media kan de bezoeker kennismaken met de historische en tevens hedendaagse realiteit van het park. Vernieuwend is de mogelijkheid voor bezoekers zelf verhalen en anekdotes toe te voegen. UPlabs werkt aan nieuwe toepassingen om aan het park toe te voegen. UPlabs heeft ook te kampen gehad met tegenslagen. Zo bleek de Tijdkijker, ondanks zijn uitermate robuste uitvoering, niet ‘hufterproof’ genoeg.

auteur: Niels Kerssens

Gemaakt door

Westergasfabriek

Media- en cultuurpark in Amsterdam

bekijk website

Eindoordeel

  • zet nieuwe media op laagdrempelige wijze in om bezoekers kennis te laten maken met historie
  • bezoekers kunnen eigen verhalen toevoegen

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments