Best practice /

Vistory

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Vistory (Glimworm)

Vistory is een slimme applicatie voor je smartphone, die historisch beeldmateriaal van Open Beelden combineert met beelden van nu.

Vistory maakt gebruik van het GPS-systeem in smartphones om te berekenen waar je je bevindt, en welke historische beelden er in jouw buurt zijn opgenomen. Het beeldmateriaal kun je bekijken en taggen, door een foto te maken op exact dezelfde locatie als een filmframe. Zo zie je hoe een plek er vroeger uitzag en kun je het beeld vergelijken met de situatie vandaag. De beelden van toen en nu kun je delen via Facebook en Twitter.

Je foto, voorzien van tijd, datum en geografische locatie, wordt gekoppeld aan de video. Op deze manier krijgt het historische beeldmateriaal van Open Beelden door middel van crowdsourcing een geotag (informatie wordt aan een locatie gekoppeld), en wordt er gewerkt aan een op locatie gebaseerd archief dat een deel van de Nederlandse geschiedenis ontsluit.

4465
Open Beelden (www.beeldengeluid.nl)

Open Beelden is een mediaplatform met toegang tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt en geremixt kunnen worden. Deze nieuwe werken kunnen vervolgens weer aan het platform worden toegevoegd. Het biedt een API (een open broncode), waardoor het gemakkelijk is om mashups te ontwikkelen. Het project is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Stichting Nederland Kennisland. Momenteel kun je ruim 1300 items van het Polygoonjournaal terugvinden, en de collectie zal de komende jaren groeien.

Vistory maakte op een creatieve manier gebruik van deze database en won daarmee de juryprijs bij Apps voor Nederland, een wedstrijd waarbij ontwikkelaars worden uitgedaagd om met behulp van Open Data applicaties te ontwikkelen.

De jury waardeerde de manier waarop Vistory ingezet kan worden door het publiek. De app heeft een sterk educatief karakter, maar kan ook worden gebruikt in de toeristische sector. Je zou aan de hand van de app bijvoorbeeld een wandeling uit kunnen stippelen. Daarnaast stimuleert Vistory participatie door gebruikers op te roepen zelf beelden toe te voegen en zo de dataset te verrijken. Het is een voorbeeldstellende applicatie die laat zien op welke manier Open Data ingezet kan worden.


De wedstrijd Apps voor Nederland is gebaseerd op Apps for Democracy een initiatief uit Washington. In Nederland werd eerder Apps for Amsterdam georganiseerd, met als winnaar de Energielabel app.

Het idee om beelden van nu en historisch beeldmateriaal aan locaties te koppelen, wordt op internationale schaal al gedaan door Historypin. Wereldwijd voegen mensen hun verhalen, foto's en video's toe, waardoor een groot historisch archief ontstaat.


auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Glimworm

webdesign

bekijk website

Afnemers

Apps voor Nederland

open data app wedstrijd

bekijk website

Eindoordeel

  • creatief gebruik van open data

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments