Kennis /

Cultuur 3.0: Internationale Samenwerking

verslag

— Samenwerking binnen de e-Cultuur sector is essentieel. Wat zijn vormen van bestaande vormen van samenwerking die gebruikt kunnen worden om nieuwe vormen van samenwerking aan te gaan?

Waar ligt de balans tussen virtueel volgen en zintuiglijke ontwikkeling? Het is een belangrijke vraag die Beate Gerlings van het SICA haar toehoorders in Club 11 stelt. Gerlings roept dan ook op om achter de beeldschermen vandaan te komen. Gerlings benadrukt dat SICA geen expert is op het gebied van nieuwe media, en SICA er vooral is om relevante culturele ontwikkelingen te signaleren. Om dit voor de e-Cultuur sector te realiseren, investeert SICA onder andere in internationale netwerken en door verkenningsmissies te organiseren. Zo worden verkenningsmissies georganiseerd naar India, waar Virtueel Platform ook aanwezig was (Emilie Randoe), en China.

Samenwerking is essentieel, zowel nationaal als internationaal. Alex Adriaansens van V2 benadrukt de McLuhanesque mogelijkheden om contact te zoeken en te onderhouden met alle uithoeken van de planeet: 'Uitwisseling is onderdeel van onze dagelijkse praktijk, en de effecten daarvan zijn ook zichtbaar. E-Cultuur onderscheidt zich van andere sectorinstituten en de kleinschaligheid heeft zowel voordelen als nadelen. Nederlandse organisaties werken binnen een fijnmazige netwerken wat het moeilijk maakt een kritische geheel te genereren en dit uit te dragen naar publiek toe.' Adriaansens benadrukt hierin ook het belang van goede nationale en internationale netwerken om mogelijkheden te creëren. 'Door te werken vanuit andere achtergronden, denk bijvoorbeeld cultuurhistorisch, internationale samenwerkingen, sociaal culturele confrontaties en delen van kennis en samenwerking kunnen nieuwe connecties worden gelegd. Het is belangrijk om e-Cultuur helder op de agenda te krijgen en continuïteit te creëren. We moeten geen "best of" hebben, maar uitwisselingen in twee richtingen, door middel van residencies, onderzoek, presentaties, debat en meer. Internationalisering kan hierbij helpen, vooral als vorm van zelfreflectie.'

Share

Tags

Facebook comments