Kennis /

HOT100 ontmoeten elkaar tijdens PICNIC 2012

verslag

door: Sebastiaan ter Burg

— Op maandag 17 september kwamen de HOT00 samen tijdens PICNIC 2012. De alumni presenteerden elkaar hun werk en gingen om de tafel met culturele organisaties. Lees hier het verslag van de dag.

De HOT100 zijn de meest getalenteerde en veelbelovende alumni van de Nederlandse kunstacademies, universiteiten en hogescholen op het gebied van media, kunst en digitale cultuur. Ze ontmoetten elkaar op uitnodiging van Virtueel Platform bij PICNIC in het EYE Filminstituut, waar ideeën werden uitgewisseld met elkaar en met organisaties.

HOT100 presenteert...

4560
Dale Stephens (door: Sebastiaan ter Burg)

Al vroeg verzamelden alle nieuwe HOT100 zich in het EYE Filminstituut. Er werd afgetrapt met sprekers Dale Stephens van Uncollege.org over hacking education en Diana Krabbendam van The Beach over creatieve innovatie.

Vervolgens was het aan de HOT100 zelf om hun werk te presenteren. Datavisualisaties van twitterende politici, een manifest tegen de individualisering door nieuwe media, geavanceerde audiotours en videomappings.

De HOT100 werden door de projecten van anderen verrast en gegevens werden uitgewisseld. Een HOT100 vroeg het publiek of er nog cartoon animators aanwezig waren, en er werd er direct een opdracht binnengesleept.

4561
door: Sebastiaan ter Burg

Naast indrukwekkende HOT100 projecten als MusicScene van Tony Schuite en Room Racers van Lieven van Velthoven - die al Best Practice is - waren er kritische scripties over hoe nieuwe media ons eenzamer maken en hoe het internet ons brein beïnvloedt. De HOT100 vroegen elkaar naar de verdere ontwikkeling van de projecten en onderzoeken. Na de presentaties was het tijd om naar buiten te gaan voor de lunch. Pakketjes moesten worden gedeeld met een mede-HOT100 en er werd gepicknickt langs het IJ.

begin je carrière

Na de lunch was het tijd voor vragen van culturele organisaties aan de HOT100. Aan tafel presenteerden Cinekid, Layar, Grrr, MuseumLAB, Fonds voor Cultuurparticipatie, Querido, NOSop3, VPRO en Nationale Nederlanden hun projecten. Ze stelden de HOT100 de vraag hoe zij bepaalde kwesties zouden aanpakken, en hoe digitale middelen daarbij kunnen worden ingezet.

4562
door: Sebastiaan ter Burg

Aan de tafels van de VPRO, NOSop3 en MuseumLAB, was datavisualisatie een hot topic. Redacteuren van de VPRO vroegen de HOT100 welke datasets zij zouden gebruiken voor een nieuwe serie van Nederland van Boven. En HOT100 pleitten bij de VPRO om de datasets openbaar te maken. Bij de NOSop3 was men onder de indruk van de datavisualisaties van de afgestudeerden. Hoe vertel je een verhaal aan de hand van een dataset? Welk soort visualisaties werken? En wat voor onverwachte verhalen kom je tegen? Er werd flink gediscussieerd en de groep werd direct uitgenodigd om bij de NOS langs te komen.

Na een uur werden de rollen omgedraaid. Met welke vragen zitten de HOT100 zelf? Waar moet je op letten als je subsidie aanvraagt? Wat zijn de voordelen van het werken bij een bedrijf? En wanneer kun je beter voor jezelf beginnen? Bij de tafel van Cinekid werd gediscussieerd over het beginnen van een carrière. En over de struikelblokken. Lukt het je om financiële vrijheid en artistieke vrijheid combineren?

4563

Na een inspirerende dag in het EYE was het tijd voor een barbeque en een borrel bij de Open COOP in de naastgelegen Tolhuistuin, waar de nieuwe HOT100 officieel lid werden van de HOT100 club. HOT100 van andere jaren plaatsten de speldjes bij de nieuwe lichting, en er werd geproost.

Lees het HOT100-talentenboekje met een overzicht van alle talenten op Issuu, download de PDF, of bestel een exemplaar via dit formulier. Maak kennis met de HOT100-talenten van 2012 op Pinterest: pinterest.com/virtueelp/hot100-2012.

4564
Inauguratie van nieuwe HOT100 door Rosa Menkman en Arjan Scherpenisse (HOT100's 2008). Foto: Sebastiaan ter Burg

Share

Tags

Facebook comments