Kennis /

How Do You Do 2011: openhartige gesprekken met digitale helden

verslag

How do you do (foto: Sebastiaan ter Burg)

— Op 25 november vond de eerste editie van How Do You Do? plaats tijdens het STRP festival in Eindhoven. Aan vijftien tafels vertelden digitaal creatieven openhartig over de ontwikkeling van hun projecten.

Waar bij festivals, netwerkbijeenkomsten en symposia de focus vaak op eindproducten ligt, pakte Virtueel Platform het anders aan. Tijdens How Do You Do? stond het maakproces centraal. Kunstenaars, game-ontwikkelaars, internetbedrijven en andere digitale helden waren bereid te vertellen over de totstandkoming van hun projecten. Wat ging er mis en wat pakte juist goed uit? Hier een impressie van deze inspirerende dag.

Het Klokgebouw op het Strijp-S terrein in Eindhoven stroomt om tien uur vol met sprekers en bezoekers. In de hal staan vijftien tafels verspreid opgesteld, met elk een eigen thema als openness, hybrid computing of business development. Men schuift aan bij sprekers van Google, Post Panic, Philips, iPawn en kunstenaars als Daan Roosegaarde en Rafaël Rozendaal. De sfeer is open en ongedwongen. Bezoekers gaan in discussie met sprekers, en onderling worden tips en trucs uitgewisseld.

4055
How Do You Do in het Klokgebouw (foto: Sebastiaan ter Burg)

Na dertig minuten is een ronde voorbij en wordt er van tafel gewisseld. Het is opvallend hoe openhartig de sprekers over hun projecten vertellen.

Technologie als wow-factor en machtsmiddel
Hoe verras je mensen met een nieuw product? Joris van Gelder van het Ministerie van Nieuwe Dingen spreekt aan zijn tafel over de ‘wow-factor’. Goede ideeën komen bijna altijd voort uit een fascinatie voor een technologie en de mogelijkheden ervan. Wanneer je deze fascinatie op de juiste manier weet te vertalen in een product, worden anderen ook gegrepen, stelt van Gelder.

Een tafel verderop laat Danja Vasiliev video's zien van zijn nieuwste project. Hij ontwikkelde 'Newstweek': een apparaat dat nieuwsberichten die via WiFi op smartphones verschijnen, verandert. Het apparaat infiltreert in de lokale infrastructuur en wijst ons op het blindelingse vertrouwen in netwerken.

'met technologie kun je de manier waarop mensen denken veranderen'
4054
Danja Vasiliev (foto: Sebastiaan ter Burg)

Vasiliev ziet zichzelf als ‘critial engineer’. Wanneer je met technologie werkt, heb je volgens hem de macht om het denken van mensen te veranderen. 'Een ‘critical engineer’ wil weten hoe systemen werken – zoals de verspreiding van nieuwsberichten - en biedt met behulp van technologie alternatieven. Zo creëert hij bewustzijn over de consequenties van de gemediatiseerde en technocratische wereld waarin we leven'.

Aan de 'complex projects' tafel geeft Luuk van Dijk een kijkje in de keuken van Google. Hoe zorg je ervoor dat alle Gmail data gebackupt blijven? Aan tafel zitten geïnteresseerde software ontwikkelaars die graag meedenken. Een kleine workshop over de 'Gmail backend’ volgt, en samen met Luuk van Dijk wordt er stap voor stap naar oplossingen gezocht.

Deel je ideeën
'De snelheid waarmee kennis gedeeld wordt is inmiddels veel belangrijker dan het bezitten van informatie', stelt Erik de Bruijn, mede-ontwikkelaar van de Ultimaker. De Ultimaker is een open source 3D-printer; iedereen kan aan de ontwikkeling van de machine bijdragen door te experimenteren en nieuwe objecten te ontwerpen. 'Open source wordt met dit apparaat eindelijk fysiek.'

Het team bij Ultimaker krijgt hoe langer hoe meer de functie van curator: ‘We proberen creatieven met verschillende disciplines te koppelen zodat ze hun ideeën verder kunnen ontwikkelen. We staan vaak versteld van de nieuwe toepassingen die op deze manier ontstaan.'

4056
Rafael Rozendaal (foto: Sebastiaan ter Burg)

Webkunstenaar Rafaël Rozendaal brainstormt ondertussen met zijn tafelgenoten over de toekomst. Als onze leefruimte compleet gevuld is met schermen, wat is dan nog de rol van kunst? Er zullen heel andere parameters in de kunstwereld gaan gelden. Iedereen kan zijn werk overal vertonen.

Het BYOB (Bring Your Own Beamer)-project van Rozendaal is een kleine demonstratie van dit toekomstbeeld. Via het internet kunnen kunstenaars zich aanmelden, en omdat iedereen een eigen beamer meeneemt ontstaat er zonder veel moeite een groepstentoonstelling. De eerste editie werd vorige zomer gehouden, inmiddels vinden over de hele wereld BYOB’s plaats.

Makers en marketeers
Virtueel Platform koos met How Do You Do? bewust voor een breed spectrum aan sprekers. Er zijn veel mogelijkheden om mensen te ontmoeten op gespecialiseerde conferenties en symposia, maar niet vaak komen professionals uit totaal verschillende velden bij elkaar.

'creatievelingen en ondernemers denken fundamenteel anders'
4057
Floris van Alkemade (foto: Sebastiaan ter Burg)

Zo werd ook Solid Ventures uitgenodigd om over hun aanpak te vertellen. Zij zijn geen makers van creatieve producten, maar facilliteren door te investeren in creatieve start-up bedrijven.

Eigenaar Floris van Alkemade benadrukt hoe moeilijk het is om een creatief bedrijf draaiende te houden. Creatievelingen en ondernemers denken fundamenteel anders. Creatieven willen nieuwe dingen fabriceren, en maken zich in tegenstelling tot ondernemers niet druk over geld verdienen of een afzetmarkt. Hij raadt de luisteraars aan om in een creatief team altijd een ondernemer te betrekken. Op deze manier zal het product een bredere groep bereiken en kan er geld worden verdiend.

Aan de game-tafel vertelt Michiel Rademakers van Jumbo enthousiast over iPawn: traditionele bordspellen als Ganzenbord die door Jumbo zijn vertaald naar een versie voor de iPad.
Omdat het sociale aspect zo bepalend is voor het karakter van Jumbo spellen, moeten spelers niet het gevoel hebben dat ze tegen de computer spelen. Ze spelen tegen elkaar, en moeten vals kunnen spelen als ze willen. De iPad zal je ook niet corrigeren als je een fout maakt.

Het idee om de iPad als bordspel te gebruiken is niet nieuw, vertelt Rademakers. 'Niet het idee, maar de uitvoering ervan maakt een product uniek'.

Korte sessies, grote verhalen
Een half uur voor een tafelsessie blijkt kort te zijn. Bezoekers luisteren geboeid naar de sprekers en hebben hen veel te vragen. Door de relatief korte sessies krijg je als bezoeker wel de kans om bij de meest uiteenlopende sprekers aan te schuiven.

Tijdens de laatste ronde heeft een grote groep mensen zich verzameld rond de tafel van sciencefiction schrijver Bruce Sterling. Op zijn typerende manier vertelt hij over 'anticonventional products' en de manier waarop grote verhalen tot stand komen.

In het Lichtcafé wordt druk nagepraat en worden de eerste conclusies getrokken. How Do You Do? was een succesvolle en inspirerende bijeenkomst: een toegankelijke dag waar veel kennis en ideeën werden uitgewisseld.

Wie nodigen we volgend jaar uit? We ontvangen graag je suggesties.

Auteur: Katía Truijen

Share

Tags

Facebook comments