Kennis /

Making Electronic Thingies Amsterdam

verslag

De Solar Sinter, door Markus Kayser

— Afgelopen maandag nam de META (Making Electronic Thingies Amsterdam) crew onze meetingroom over voor hun maandelijkse bijeenkomst.

Tijdens deze avonden geven creatieve makers elkaar gedetaileerd inzicht in hun productieproces. En het bracht weer enkele leuke nieuwtjes.

Dirk Oosterbosch startte met een presentatie over de Plantas Parlantes. Dit artistieke prototype maakt het mogelijk om planten als muziekinstrument te bespelen. Dirk bouwde het werk de afgelopen maand uit tot een verkoopbaar product. Hij maakte daarbij gebruik van de Fritzing software die hij zelf mede-ontwikkeld heeft. Deze software kan electronische schakelingen simuleren, en biedt daar een heel erg gebruikersvriendelijke interface voor. Je hoeft dus niet meer echt te solderen om een schakeling te ontwerpen en te testen. Daarmee komt het ontwikkelen van electronische apparaten binnen het bereik van een grotere groep creatievelingen.

Een ander project waar META-ganger Arjan Scherpenisse aan gewerkt heeft is We Are Forests. Dit maakte gebruik van een telefonisch keuzesysteem ("druk 1 als u... druk 2 als u..) om bellers een complex spel van geluiden voor te schotelen. De ontwikkelde software is gratis beschikbaar gemaakt.

Een project dat genoemd werd waar iedereen van onder de indruk was, is de Solar Sinter. Dit apparaat is een wezen een 3D printer die werkt op zonlicht. Het apparaat gebruikt geconcentreerd zonlicht om zand tot glas te smelten. Door de lens telkens een beetje te bewegen kunnen er complexe 3D vormen 'verglast' worden, zoals bijvoorbeeld kopjes en schoteltjes. Het maakt van een woestijn een speelse zandbak.

META komt elke eerste maandag van de maand (als het luchtalarm 's middags is afgegaan) samen.

Share

Tags

Facebook comments