Kennis /

MediaLab Enschede: Innovatief Platform voor Mediakunst

interview

— Een van de nieuwste 'Labs' in het land is ongetwijfeld het Medialab Enschede, een innovatief platform voor mediakunst. Onder de bezielende leiding van directeur Wilja Jurg organiseert Stiching Medialab Enschede exposities, presentaties, workshops, lezingen en debatten over het thema. Jurg initieert al enige tijd projecten als organisator, schrijver, kunstenaar, muzikant en performer met een wisselende groep kunstenaars en artiesten. Voorbeeld daarvan is onder andere haar samenwerking met Kees de Groot van PLANETART aan Hypergeo. Nu is ze actief in Stichting Medialab Enschede. Een interview over een inspiratievol initiatief uit het oosten van het land.

Op welke vraag speelt het Medialab in?
WJ: Een van de speerpunten binnen het kunstbeleid van de stad Enschede is Mediakunst. Dit speerpunt is bepaald vanwege het gegeven dat Enschede zowel qua kunstopleidingen die zich richten op mediakunst bijzonder goed bedeeld is (denk hierbij aan de AKI, DAI, Saxion – kunst en technologie en het conservatorium), de stad een rijk geschakeerd aanbod van mediakunstinstellingen herbergt en de in Enschede aanwezige creatieve economie zich sterk richt op technologie.

Hoe is het initiatief opgestart?
WJ: Tijdens gesprekken tussen de vier mediakunstinstellingen PLANETART, Cultuur en Media Twente, de Media sociëteit en AKI Electrique kwam het gemis aan een ontmoetingsruimte, een permanente expositieruimte, ruimte voor experiment en projectondersteuningen met regelmaat ter sprake. Vanuit deze behoefte is op 6 december 2007 de stichting Medialab Enschede opgericht. Medialab Enschede heeft zich ten doel gesteld om mediakunst te presenteren en te promoten door een breed programma van activiteiten te ontwikkelen.

Met welke projecten zijn jullie bezig? Hoe zijn de ideeën daarvoor ontstaan?
WJ: Wij organiseren exposities, presentaties, workshops, lezingen en debatten. Hierbij wordt samengewerkt met externe mediakunstinstellingen als PLANETART, Alles Los Agency, CMT en B93, met onderwijsinstellingen als de AKI, Dutch Art Institute, Universiteit Twente en Saxion Hogescholen en kunstfestival als GOGBOT, het Balenfestival, Board of perceptions en het AKI-festival. Stichting Medialab Enschede organiseert evenementen die de relatie behandelen tussen mediakunst en de kunsthistorische, maatschappijkritische en filosofische vraagstukken.

Binnen het programma wordt de nadruk gelegd op de discipline mediakunst, de technologische ontwikkelingen binnen de beeldende kunst, de creatieve economie en cultuur- en kunstonderwijs. Bij alle activiteiten van Medialab Enschede staat naast samenwerking, het initiëren van ontmoetingsplekken centraal waarbij het netwerk van mediakunstinstellingen, kunstenaars en het publiek wordt vergroot.

In welke richting wil Media Lab Enschede zich verder ontwikkelen?
WJ: Op langere termijn, 2009, wil de stichting Medialab zich, tezamen met het jongerentheater van Podium Twente en de in oprichting zijnde theaterwerkplaats van Sonnevanck zich vestigen in een pand in de binnenstad van Enschede. Door deze beoogde samenwerking, maar ook de diversiteit aan facilitaire mogelijkheden, ontstaat er naast de functies als ontmoetingsruimte en expositieruimte ook ruimte voor experiment en verder gaande ontwikkeling.

Medialab in december
In december presenteert Medialab Enschede bijzondere mediakunstprojecten op de binnenstadspleinen van Enschede met werk van Nederlandse topkunstenaars. De openbare ruimte van een aantal pleinen vormt het decor van video-, computer- en lichtkunst. Tijdens de medialab avond worden tevens lezingen gehouden over het thema ‘De toepassing van mediakunst binnen kunstpresentaties.’

Meer informatie
Medialab Enschede
3D Donderdagen in December
Medialab avond: Kunstinstallatie vs. Mediainstallatie

Share

Tags

Facebook comments