Kennis /

Zahra Ebrahim over de Kennisland Social Innovation Safari 2012

interview

Zahra Ebrahim bij Social Innovation Safari 2012 (foto: Kennisland)

— ​Zahra Ebrahim maakte gebruik van het bezoekersprogramma van Virtueel Platform om mee te doen aan de Social Innovation Safari 2012 van Kennisland. Ze werkte met een internationale groep aan een project voor stadsdeel Amsterdam-Oost.

Zahra Ebrahim is oprichter van archiTEXT, een denktank en bureau op het gebied van vormgeving, creativiteit en spel. Ze heeft twee jaar als Innovator in Residence gewerkt bij het Nationaal Design Museum van Canada en ze is de jongste professor van de Ontario College of Art and Design University.

Door het bezoekersprogramma van Virtueel Platform kon Ebrahim naar Nederland komen om mee te doen aan de Social Innovation Safari 2012 van Kennisland. Achteraf hebben wij haar gevraagd om haar ervaringen en nieuwe inzichten te delen.

4483
Zahra Ebrahim (foto: Kennisland)

VP: Je komt uit Canada, hoe worden e-cultuur en sociale innovatie daar gezien?
ZE: "Zes jaar geleden, toen ik het idee kreeg om een denktank voor vormgeving te starten, was sociale innovatie nog een nieuw begrip in Canada. Ik wist dat het een plek moest worden die zich dynamisch positioneerde tussen bestaande instituten, overheden, bedrijven, universiteiten en de vormgevingsgemeenschap."

"Er kwamen gesprekken op gang en nieuwe organisaties lieten voor het eerst hun gezicht zien, maar er was nog weinig draagvlak voor het idee dat je een plek maakt die gericht is op het creatief oplossen van multidisciplinaire problemen. Zes jaar later is de organisatie veel groter en het is het nationale kenniscentrum voor Canada geworden. Het aantal mensen dat in dit veld werkzaam is, is nog wel klein."

VP: Waarom wilde je meedoen aan de Social Innovation Safari?
ZE: "Toen de mogelijkheid zich aandiende om met behulp van Virtueel Platform mee te doen aan de Kennisland Social Innovation Safari, werd ik gelijk nieuwsgierig naar de rol en waarde van de denktank in een internationaal perspectief. Wat zouden denktanks in Nederland aan het doen zijn? Hoe gaan zij om met hun brede netwerk van belanghebbenden? Hoe werken we samen aan projecten op internationaal niveau?"

VP: Welke waardevolle inzichten heb je opgedaan tijdens je verblijf?
ZE: "De week zelf heeft me niet alleen een goed inzicht gegeven in de werking van sociale innovatie in Nederland, maar heeft me ook het belang laten zien van e-cultuur als manier om kennis op internationaal niveau te delen en netwerken op te bouwen. Ik heb meegewerkt aan een project van het stadsdeel Amsterdam-Oost, waar ik een week intensief heb samengewerkt met andere vormgevers en sociale innovators."

"Achteraf was het stadsdeel onder de indruk van onze prototypes en inzichten, en ze wilden graag de samenwerking met ons internationale team voortzetten. Maar hoe? Tijdens de projectweek en ook in de periode erna, heeft het team contact gehouden via digitale kanalen en ook samengewerkt met medewerkers van het stadsdeel. De komende zes maanden blijven we digitale interfaces en de methodes van e-cultuur gebruiken om deze samenwerking tussen Berlijn, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Toronto gaande te houden."

VP: Kunnen we je nog een keer terug verwachten in Amsterdam?
ZE: "Ik ben naar Nederland gekomen om nieuwe inspiratie op te doen, en uiteindelijk ben ik nu onderdeel van enkele samenwerkingen die me vaker naar Amsterdam zullen brengen. Ik wil in de toekomst graag kijken hoe projecten uit Amsterdam ingezet kunnen worden in Toronto. Het was voor mij een interessante, inspirerende, leerzame week waar zeker nog nieuwe samenwerkingen uit zullen ontstaan."

Share

Tags

Facebook comments