Thema /

Transmedia

Transmediaal vertellen is een een creatief antwoord op het veranderende media gebruik: wij gebruiken meerdere mediaplatforms naast elkaar om informatie tot ons te nemen en content organisaties (omroepen, tijdschriften, kranten, festivals, maar ook musea en themaparken) bedienen vaak meerdere platforms naast elkaar.

Bij een transmediaal verhaal wordt met behulp van meerdere mediaplatforms een samenhangende verhaalwereld gecreëerd. Denk aan een film waarvan de verhaalwereld betreden kan worden in een game, die achtergrond krijgt in strips. Het publiek kan zelf aan het verhaal deelnemen, meestal in verschillende gradaties van intensiteit.

Crossmedia en transmedia worden in de praktijk nog vaak door elkaar gebruikt, maar het onderscheid voor steeds belangrijker. Een crossmediaal project distribueert een programma via meerdere media; dezelfde content wordt op diverse platforms herhaald. Denk aan Uitzending Gemist. Bij een transmediaal project vullende de verschillende media elkaar inhoudelijk aan . Het verhaal is pas in zijn geheel te bevatten wanneer de kijker / deelnemer alle media tot je neemt. Elk platform heeft zijn eigen mediumspecifieke functie in het verhaal. Vaak is er één ‘driving platform’ waarop de verhaalwereld wordt geïntroduceerd. De andere media complementeren deze wereld met nieuwe karakters, subplots, andere locaties of achtergrondinformatie.

Voor makers van e-cultuur is transmediaal werken een belangrijke opkomende werkwijze, die zowel inhoudelijk als op professioneel gebied veel interessante mogelijkheden biedt.
In dit dossier vindt u artikelen, interviews, best practices en nieuws op het gebied van transmediaal werken.

Crossmedia en transmedia worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt, maar wij maken een onderscheid. Een crossmediaal project distribueert een programma via meerdere media; dezelfde content wordt op diverse platforms herhaald. Denk bijvoorbeeld aan een aflevering op televisie die je online kunt terugzien via Uitzending Gemist.

Bij een transmediaal project worden verschillende media nu juist ingezet om elkaar inhoudelijk aan te vullen. Je kunt het verhaal pas in zijn geheel bevatten wanneer je alle media tot je neemt. Elk platform heeft zijn eigen mediumspecifieke functie in het verhaal. Vaak is er één ‘driving platform’ waarop de verhaalwereld wordt geïntroduceerd. De andere media complementeren deze wereld met nieuwe karakters, subplots, andere locaties of achtergrondinformatie.

Voor makers van e-cultuur is transmediaal werken een belangrijke opkomende werkwijze, die zowel inhoudelijk als op professioneel gebied veel interessante mogelijkheden biedt.
In dit dossier vindt u artikelen, interviews, best practices en nieuws op het gebied van transmediaal werken.

Andere thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.