Best practice /

Between You & Me

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Between You and Me

Het plein voor de muziekschool Het Factorium in Tilburg loop je als passant niet onopgemerkt voorbij. Een camera filmt de bezoekers van het plein, en op een groot LED-scherm wordt deze live-feed uitgezonden.

Als je als bezoeker de interactieve lichtcirkel midden op het plein betreedt, verandert de verlichting op het plein direct van kleur. Je wordt gefilmd door een camera op een mast, die scherp stelt op je ogen. Na een close-up van vier seconden stijgt de camera en wordt er uitgezoomd naar een totaalshot van het hele plein. Even later zie je jezelf twintig seconden lang vertraagd terug, inclusief een willekeurig toegevoegde tekst als 'Let's Go! of 'A Beautiful Day'.

Op het grote LED-scherm aan de muur draait het om de deelnemer, die vervolgens even 'terug' in het totaalshot zijn omgeving wordt geplaatst. In de installatie 'Between You & Me' van Martin Riebeek en Inge van 't Klooster 'ontmoet' je op die manier in de live-film op het scherm de toevallige passanten van dat moment.

De kunstenaars Riebeek en van 't Klooster wilden het plein voor de dans- en muziekschool tot leven brengen. Omdat er niets op het plein gebouwd kon worden, kozen ze voor een scherm tegen de muur, en een camera langs een rail die normaal gesproken opnames maakt bij schaatswedstrijden.

Het werk zet aan tot nadenken over wat jouw ruimte is in de openbare ruimte en waar die van de ander begint. Wanneer het plein leeg is vertoont het LED-scherm videokunst, informatie over culturele activiteiten in de stad en belangrijke nieuwsfeiten.

'Between You & Me' won de Brabantse Straatkunstprijs 2011.

Auteur: Katía Truijen

Eindoordeel

  • reflecteert op gebruik van publieke ruimte
  • biedt ruimte voor eigen toevoeging van passanten

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments