Best practice /

Fablab

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Fablab (foto: Flickr fablabamsterdam / Frank Kresin)

Maar weinig mensen zijn zich er van bewust, maar volgens Fablab initiator en MIT professor Neil Gershenfeld zitten we midden in de digitale revolutie van Personal Fabrication. De printer die elk gewenst voorwerp kan maken is niet ver weg meer.

Gershenfeld introduceerde peperdure supersonische apparaten op zijn universiteit en bedacht voor zijn studenten de cursus ‘How to make (almost) anything’. Deze cursus was niet alleen in trek bij studenten, honderden belangstellenden meldden zich. Allemaal mensen met een doel voor ogen: ze wilden iets fabriceren. Het project leverde verassende producten op die niet snel in grote oplagen geproduceerd zouden worden.

Na het succes van zijn cursus heeft Gershenfeld een set apparaten samengesteld van gezamenlijk circa 20.000 dollar die in de buurt komt van de mogelijkheden van MIT’s miljoenen-apparaten. Hij gaf hier de naam Fablab (Fabrication/Fabulous Laboratory) aan.

Over de hele wereld zijn inmiddels Fablabs herrezen. Op verschillende plekken gebruiken ze de machines voor verschillende doeleinden. Zo is in Boston een Fablab in een achterstandswijk geplaatst om kansarme jongeren op te leiden tot (computer)technisch bekwame vakmensen. In Noorwegen is een Fablab opgezet als broedplaats van creativiteit. Een fablab zou helpen mensen zichzelf als uitvinders en producenten te gaan zien, in plaats van alleen als passieve consumenten.

Het Fablab werkt volgens de open source en open content (Creative Commons) principes. De resultaten van workshops en de kennis over de machines en projecten worden gedeeld op de website van het Fablab. Alle gebruikers van het Fablab documenteren hun bijdragen, zodat anderen daar weer wat aan kunnen hebben. Het Fablab maakt het realiseren van ideeen van objecten voor een groot publiek toegankelijk en stimuleert creativiteit.

In 2007 werd het eerste Nederlandse Fablab geopend bij Mediamatic. Stichting FabLab.nl wil het FabLab concept in Nederland introduceren en er een netwerk van FabLabs uitrollen. Nederland telt inmiddels 17 Fablabs.

Gemaakt door

Stichting Fablab.nl

Netwerk voor Nederlandse Fablabs

bekijk website

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments