Geheugen van Oost
Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.
Op de website van Geheugen van Oost kun je als (oud)-buurtbewoner je verhaal toevoegen aan het archief waar inmiddels al meer dan 1200 verhalen zijn verzameld. Je vindt er kleine levensgeschiedenissen, ontroerende verhalen, interessante anekdotes en veel oude en nieuwe foto's van Amsterdam-Oost.
Naast een verhalenarchief is het Geheugen van Oost ook een sociale ontmoetingsplek voor bewoners en andere betrokkenen van het stadsdeel. Wie op zoek is naar een oude buurman of foto van een straat, huis of gebouw, kan een oproep op de website plaatsen waarop anderen kunnen reageren. Op de website kan men verhalen op thema vinden - zoals 'beroemdheden' of 'verdwenen plekken of gebouwen' - of zoeken binnen een bepaalde wijk in Amsterdam-Oost.
De website werd aanvankelijk ontwikkeld voor de tentoonstelling ‘Oost, Amsterdamse Buurt’ die in het Amsterdam Museum te zien was van 10 oktober 2003 t/m 29 februari 2004. De tentoonstelling bood destijds niet genoeg plek om alle verzamelde verhalen te vertonen. Om de verhalen toch een plek te geven werd het online archief aangelegd en aangevuld.
Bekijk hier een interview met een verhalenverzamelaar van het Geheugen van Oost.
Geheugen van Oost is een samenwerkingsproject van het Amsterdam Museum, Buurt Online en Mediamatic. Lokale partijen als de Organisatie van Marokkaanse Vrouwen in Amsterdam (OMVA) en het kinderpersbureau worden nauw betrokken bij het project. Door te focussen op persoonlijke verhalen van buurtbewoners, stimuleert het Geheugen van Oost de sociale integratie en maatschappelijke participatie van verschillende doelgroepen.
Een belangrijke functie wordt bijvoorbeeld vervuld door de 'verhalenverzamelaars'; in 2007 en 2008 werden (ex)psychiatrische patiënten uit Amsterdam-Oost getraind om verhalen van buurtbewoners te verzamelen en toe te voegen aan het archief. Zo bracht verhalenverzamelaar Frits Slicht al meer dan tweehonderd verhalen bij elkaar (zie video hieronder).
Het Geheugen van Oost won de prijs voor het beste project van de digitale trapvelden. Het project loopt al meer dan acht jaar, en nog altijd voegen (oud)bewoners verhalen uit hun jeugd, of juist recente gebeurtenissen toe aan dit collectieve geheugen van Amsterdam Oost.
auteur: Katía Truijen
Gemaakt door
Eindoordeel
- bijzondere inzet van online archief om bewoners bij elkaar te brengen
- langlopend en succesvol project
Gerelateerde thema's
Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.