Best practice /

ikPod

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

IkPod

De door Mediamatic ontwikkelde ikPod koppelt een object dat met een RFID-chip getagged is aan gegevens die online beschikbaar zijn. Tot nu toe is de ikPod toegepast bij twee digitale monumenten.

In feite is de ikPod een iPod, die uitgerust is met een door Mediamatic ontwikkelde behuizing. Daarin zit een RFID lezer, waardoor het mogelijk wordt de informatie die via de RFID tag aan het object gekoppeld is te bekijken.

Tot nu toe zijn er twee projecten geweest waarin de ikPod een rol had. Tijdens de expositie “Sur Place” (mei – augustus 2010 in Mediamatic) waar tentoongestelde objecten gelinkt werden aan online audio- tekst- en videomateriaal. In opdracht van het Joods Historisch Museum wordt de ikPod gebruikt om twee monumenten met elkaar te verbinden: het Digitale Monument en de namenwand in de Hollandse Schouwburg.

Zowel het Digitale Monument als de namenwand in de Hollandse Schouwburg herdenken Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Digitale Monument is een website waarop informatie te vinden is over de slachtoffers van de Jodenvervolging tijden de Tweede Wereldoorlog. De bezoeker van de Community Joods Monument kan nieuwe gegevens toevoegen. Op de namenwand is iedere naam door middel van een chip doorgelinkt naar de informatie die in het Digitale Monument bekend is over de desbetreffende persoon. Door de ikPod over de namenwand te bewegen, worden de namen gelezen en kunnen bezoekers op de ikPod doorklikken naar de gegevens die bekend zijn over specifieke personen in het Digitaal Monument.

Door de toepassing van de ikPod krijgt de statische namenwand een interactieve laag, en het virtuele Digitaal Monument een relatie met een fysiek object. De koppeling via de ikPod heeft een meerwaarde voor de monumenten, die nu allebei verbonden zijn met de virtuele en de reële wereld. In 2011 won de ikPod een SpinAward voor 'beste mobiele concept'.

auteur: Eveleen Hamers

Gemaakt door

Mediamatic

Cultuur en technologie

bekijk website

Eindoordeel

  • slimme toepassing om informatie van RFID chip te lezen
  • mooie koppeling tussen fysieke en virtuele wereld
  • brengt op subtiele wijze meer verdieping in herinneren

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Facebook comments