Kennis /

Case studies Art Mediated by Technology

verslag

CAS Virtueel Museum Zuidas

— Een overzicht van de gepresenteerde locatieve media en urban screens projecten tijdens expertmeeting Art Mediated by Technology

CASZ – www.caszuidas.nl
door Jan Schuijren

Op het podium van Contemporary Art Screen Zuidas (CASZ), een initiatief van Virtueel Museum Zuidas en SKOR, worden in de publieke ruimte van het recent ontwikkelde stedelijke gebied de Zuidas in Amsterdam bewegende beelden uit de visuele kunsten getoond. Aan het Zuidplein presenteert CASZ een selectie van van videokunst van internationaal gerenommeerde kunstenaars en veelbelovend jong talent. Achttien uur per dag vermengt het werk, getoond op een LED scherm van 40m2, van deze kunstenaars zich met het publieke leven in de Zuidas. Het bijbehorende geluid is gratis verkrijgbaar via de mobiele telefoon, of -zoals tijdens de opening- door het geluidssysteem van het scherm zelf.

Visual Foreign Correspondents – www.visualcorrespondents.com
door Nanette Hoogslag en Petra Heck

Visual Foreign Correspondents is een maandelijkse serie audiovisuele kunstwerken voor het publieke scherm. Een wereldwijd netwerk van gerenommeerde kunstenaars wordt gevraagd hun persoonlijke visie te geven op de actualiteiten vanuit het land waar zij wonen en werken en die over te brengen aan mensen in de straat en op het net. Het scherm is als een raam waarin je een glimp van een andere wereld en een ander perspectief kunnen opvangen. De kunstenaars worden gevraagd hun visie te geven naar aanleiding van het onderwerp wat centraal staat in het programma “De Geglobaliseerde Glazen Bol” een live internationaal debatprogramma in de Balie, Amsterdam wat elke maand een ander aspect van de globalisering belicht. Tijdens dit programma wordt telkens de nieuwe video van Visual Foreign Correspondent gepresenteerd.

Pleinmuseum - www.pleinmuseum.nl
door Jan Kappers

Pleinmuseum is een initiatief en concept van ontwerper Rene van Engelenburg. Hij stelt een nieuw concept voor: een open, flexibel museum dat laagdrempelig is en vanzelfsprekend deel uitmaakt van de stedelijke omgeving. Pleinmuseum is een imposant architectonisch object van vijftien meter lang en zes meter hoog, opgebouwd uit frames van stalen buizen die zijn bespannen met wit projectiedoek. Overdag blijft het paviljoen gesloten en staat de vorm symbool voor het klassieke, traditionele museummodel van de 'witte kubus'. Na zonsondergang opent het paviljoen zich hydraulisch, waardoor een dynamische, architectonische installatie vrijkomt die de ruimte royaal omarmt. De witte muren worden projectievlakken die telkens -als de huid van een kameleon- een ander uiterlijk aannemen. Zo wordt Pleinmuseum een eigentijds podium voor visuele communicatie; een platform waar kunstenaars en ontwerpers kunnen communiceren met een breed publiek binnen de context van de openbare ruimte.

Trading Mercator Stories – www.fattoriamediale.org
door Martine Posthuma de Boer

Het project Trading Mercator Stories (TMS), opgezet door Valentina Nisi, Martine Posthuma de Boer en Ian Oakley, is een locatiegebonden narratieve ervaring, waarbij verhalen en plaatsen door middel van locatieve mobiele technologie samen worden gebracht. Op verschillende locaties in de Baarsjes in Amsterdam werden audiovisuele verhalen van bewoners en studenten getoond. TMS probeert op die manier de atmosfeer, het karakter, de persoonlijkheid en de behoeften van de Baarsjes in beeld te brengen. Vanuit de bewoners van de buurt tracht TMS een ander beeld van de wijk neer te zetten. Een beeld dat geconstrueerd is uit de verhalen en ervaringen van de mensen die er wonen, niet het beeld van een achterstandswijk dat vaak in de media te zien is. Bij de Openbare Bibliotheek aan het Marcatorplein kon de bezoeker een smartphone lenen en zijn zwerftocht door de Baarsjes beginnen.

Museum++ [project in ontwikkeling] – www.waag.org / www.tropenmuseum.nl
door Lucas Evers en Ronald Lenz

In een samenwerking tussen Waag Society, het Koninklijk Instituut voor de Tropen en You Are Not Here (een groep gamedesigners, ontwerpers en kunstenaars uit New York) zal Museum++ worden op gezet. In het Musuem++ zal het mogelijk zijn voor de bezoeker om met behulp van mobiele communicatietechnologie verhalen van stadbewoners en digitale onderdelen uit museale- en documentairecollecties te ervaren. Met behulp van deze technologie wordt het koloniale (slavernij) verleden van Amsterdam ontsloten. Vanuit de collectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen worden twee interactieve online kaarten gemaakt. Een van Amsterdam, en een van locaties in de wereld waar de West-Indische Compagnie actief was. Het museum kan 'bezocht' worden door wandelingen door de stad. Bovendien kunnen bezoekers zelf multimediale informatie toevoegen aan de kaarten en locaties.

Levend Park [project in ontwikkeling] - www.westergasfabriek.nl
door Pol Eggermont

Het project Levend Park wil met behulp van digitale communicatietechnologieën het verleden en heden van de Westergasfabriek ontsluiten. Het is de bedoeling dat het terrein van de Westergasfabriek veranderd in het park van de 21st eeuw. Hiervoor zal een digitale infrastructuur aangelegd worden waarin het verhaal van de Westergas gekoppeld wordt aan de ervaringen en verhalen van het publiek en de gebruikers. In een wandeling over het terrein kan de bezoeker door feit en fictie reizen , het verleden verkennen, de programmering bekijken, zicht krijgen op de hedendaagse cultuur die op het terrein gemaakt wordt en zijn eigen verhaal achter laten. Rondleidingen, interactieve installaties en de gemeenschap zullen inhoudelijk aan elkaar worden gekoppeld.

Share

Tags

Facebook comments