Best practice /

Amsterdam Wastelands

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Amsterdam Wastelands (door: Lara Almarcegui)

Door de economische crisis is de stedelijke ontwikkeling in Amsterdam sinds 2008 gedeeltelijk stil komen te liggen, met als gevolg veel braakliggend terrein. Een interactieve kaart stimuleert initiatieven voor tijdelijk gebruik vanuit de samenleving.

Terreinen die jarenlang braakliggen en niet worden benut. Een groep Amsterdammers, waaronder veel architecten, stedenbouwkundigen en ambtenaren, maakte zich zorgen om de vertraagde stedelijke ontwikkeling in hun omgeving. Ze deelden hun ideeën via het sociale netwerk LinkedIn en maakten een inventarisatie van het braakliggend terrein.

In de groep werd gepleit voor een interactieve online plattegrond met een overzicht van de open terreinen. Op 1 juli 2011 werd deze in samenwerking met Dienst Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Amsterdam gelanceerd. Op de kaart vind je de locatie van en nadere informatie over braakliggende terreinen in Amsterdam, Diemen en Zaanstad. Je kunt selecteren op gebieden die per direct of op termijn beschikbaar zijn, of bekijken welke terreinen al een (tijdelijke) bestemming hebben gekregen.

4158

Om de kaart up-to-date te houden leveren planeigenaren van stadsdelen, projectbureau’s en de gemeente gegevens aan over de toestand van de terreinen, de beschikbaarheid voor tijdelijke invulling en de contactpersoon waarmee initiatiefnemers contact kunnen opnemen. Tot nog toe zijn al meer dan 80 initiatieven uit het project voortgekomen, variërend van een natuurspeeltuin tot tijdelijke horecagelegenheden en recreatieparken.

Auteur: Katía Truijen

Eindoordeel

  • brengt probleem helder in kaart
  • maakt bottom-up initiatieven mogelijk

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments