Best practice /

Plantas Parlantes

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Plantas Parlantes

Plantas Parlantes (sprekende planten) is een geluidssculptuur van Patching Zone. Fysiek contact en uitwisseling van energie tussen mens en een plant zorgt voor geluid.


Javier Busteria (ES) en Gilberto Exparza (Mex) en andere kunstenaars lieten zich inspireren door het vernuftige Nederlandse waterbeheer. De wortels van Plantas Parlantes liggen bij Recycle-X, een project van Patching Zone en Noordkaap in Dordrecht uit 2010. Dit was een onderzoek naar een zelfvoorzienend systeem dat de relatie tussen mens en natuur concreet maakt, waaruit een serie ecologische interventies tegen het verschijnsel gentrification is ontstaan.

De eerste versie van de Plantas Parlantes bestond uit een gesloten circuit dat de toevoer en doorstroming van het water controleert en dat refereert naar de mogelijkheid van planten voor de levering van voedselbehoeften. De planten dienen als metafoor voor de energie die zij geven.

Bezoekers van Plantas Parlantes werden uitgenodigd om de planten aan te raken. Door plant en water tegelijkertijd aan te raken ontstaat een gesloten circuit, en is een geluid te horen dat reageert op hoe hard of zacht de plant wordt aangeraakt en de mate van geleiding. Hierdoor werkt de plant als muziekinstrument.

De installatie is niet alleen prikkelend en leuk, maar laat tegelijkertijd het bestaan van alternatieve energiebronnen op een speelse manier zien en horen. Hoewel het qua geluid niet vernieuwend is, spreekt de manier van interactie gebruikers gelijk aan.

De Belgische Verbeke Foundation nodigde het Recycle-X team uit om Plantas Parlantes permanent in hun collectie te installeren. Sinds 29 mei 2010 is Plantas Parlantes aldaar te beleven.

Een 'stand alone' versie van de plant was te zien en te horen tijdens de E-culture Fair in Dortmund in september 2010. In 2011 werkte Patching Zone aan een nieuw prototype van de Plantes Parlantes die op het VPRO Vrij Denken Festival op 29 mei te bespelen was.

auteur: Serena Eek 

Gemaakt door

The Patchingzone

Transdisciplinair innovatielab

bekijk website

Eindoordeel

  • bijzondere koppeling van technologie met natuur
  • prikkelende interactie

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments